Az interneten cukorbetegség kezelésére hirdetett DiaRemedium elnevezésű gyógynövényes tapasz Magyarországon sem gyógyszerként, sem gyógyhatású készítményként nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, ezért az OGYÉI arra kéri a betegeket, ne vásárolják meg a terméket!

A termék csomagolásán olvasható tájékoztató szerint a tapasz gyógynövényeket tartalmaz, de a tényleges összetéte ismeretlen. Amennyiben tartalmazza is a termék a felsorolt összetevőket, azok bőrön keresztül, tapaszként alkalmazva nem fejthetnek ki semmilyen igazolható gyógyhatást. A termékkel kapcsolatban tett ígéretek tehát irreálisak, ezért a DiaRemedium alkalmazását az OGYÉI nem javasolja.

A DiaRemedium közegészségügyi kockázatot jelenthet, ezért a hatóság - saját hatáskörében eljárva - a külföldi szerver tárhely-szolgáltatóját határozattal kötelezte a terméket kínáló honlap elérhetetlenné tételére. Amennyiben a szolgáltató nem reagál a magyarországi hatóság megkeresésére, az OGYÉI az adott államban működő gyógyszerhatósággal és internetszolgáltatást felügyelő hatósággal/szervezettel veszi fel a kapcsolatot - áll a hatóság közleményében.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait, ezért fontos, hogy minden beteg forduljon szakorvoshoz a megfelelő, személyre szabott terápia érdekében.

Más készítményekkel is óvatosan kell bánni!