Czomba elismerte: a közmunkának komoly szerepe van a mutatók javulásában

Az előző évekhez képest jóval többen dolgoznak ma Magyarországon, és csökken a munkanélküliek létszáma, amiben a közfoglalkoztatás bővülése is komoly szerepet játszik; erre a programra idén 153, jövőre pedig 183 milliárd forintot fordít a kormány - mondta Czomba Sándor egy térségi felzárkóztatási program keretében szervezett konferencián pénteken.
MTI, 2013. november 8. péntek, 16:35
Fotó: Napi.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán hangsúlyozta: a kabinet célja nem az, hogy a közmunkával próbáljon évekig munkalehetőséget biztosítani, hanem az, hogy a segély igénybevétele helyett értékteremtő munkára ösztönözze az embereket.

Emlékeztetett rá: a foglalkoztatottak száma 2013 szeptemberében elérte a 3 millió 990 ezret. Ilyen kedvező adatokat legutóbb 1993 mutatott a munkaügyi statisztika, 2010 óta eltelt három évben pedig 230 ezerrel nőtt foglalkoztatotti létszám.

Ebből 85 ezer ember a közfoglalkoztatás révén kapott munkát, 90 ezren pedig a versenyszférában helyezkedtek el - ismertette az államtitkár, hozzátéve, a jövőben az a cél, hogy a még mindig alacsonynak számító foglalkoztatási szint növekedjen, illetve a foglalkoztatottak létszáma a következő években 4 millió fölé emelkedjen.

Utalt arra is, a foglalkoztatás bővülésével párhuzamosan csökken a munkanélküliek létszáma, az ország keleti és nyugati területei között azonban viszont még mindig nagy különbségek vannak.

A november elején indult téli közfoglalkoztatással kapcsolatban elmondta, a programba összesen 200 ezer embert vonnak be; a munkaügyi szervezet csak november 4-én mintegy 88 ezer embert közvetített ki a munkaadókhoz.

A téli közmunkaprogramban lehetőség nyílik azok képzésére is, akik semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeznek. Czomba közlése szerint ennek segítségével összesen 52 ezer ember vehet részt az alapkompetencia-fejlesztésben, illetve megszerezheti a nyolc általános iskolai végzettséget.

A fórumot szervező ópályi Boldog Családokért Szociális és Gyermekvédelmi Egyesület uniós támogatásból, összesen 166 millió forintért szervez képzéseket, állásbörzéket és álláskeresési tanácsadásokat munkavállalók és munkanélküliek számára a mátészalkai kistérségben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2013.11.09 07:46

Szumma szummárum meglesz hamarosan az egymillió új munkahely.
Közmunkában havi 40.000 ért..

Bravvoo Bravvo...Szavazz a Fideszre, betartják amit igértek :-DDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.08 19:11

@4x4: Hol, hl? Van és kész!

A közfoglalkoztatás nélkül viszont nem nagyon nőtt semmi.

Évente 30.000 munkahely - az 33 év alatt 1.000.0000 !

De van bőségesen időnk, a vezetőink mindössze nyolcvanasok lesznek addigri, elérik a brezsbyevi kort, és akkorra beteljesedik minden álmuk!

Mint Brezsnyev elvtársnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

4x4, 2013.11.08 17:42

"2010 óta eltelt három évben pedig 230 ezerrel nőtt foglalkoztatotti létszám.

Ebből 85 ezer ember a közfoglalkoztatás révén kapott munkát, 90 ezren pedig a versenyszférában helyezkedtek el "

Hol van a maradek 55e?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html