Csak a patikák és az online boltok kasszája dagad

Mínuszba került a magyar kiskereskedelem. Az élelmiszerboltok forgalma is csak mérsékelten nőtt. Az online boltokban viszont "telt ház" van.
Csernátony Csaba, 2021. január 7. csütörtök, 09:19
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom - a nyers adat szerint - 0,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a naptárhatással korrigált adatok szerint pedig 0,8 százalékos volt a csökkenés - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

 

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,8 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 1 százalékkal kisebb lett. Nőttek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben, mégpedig 6 százalékkal. A forgalom volumene 3-28 százalékkal csökkent az iparcikk jellegű vegyes-, számítástechnika-, egyébiparcikk-, a bútor-, műszakicikk-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a használtcikk-üzletekben.
Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 43 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát. Utóbbi növekedésben fontos szerepet játszott, hogy a járvány miatt sokan online boltokban vásároltak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK