Dagad a botrány a BKV körül

Az elmúlt két és fél évben 1,5 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésre a BKV-nál, így a humánpolitikai igazgató ügyét még sok más hasonló eset követheti - írja a Népszabadság.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 08:10
Fotó:

Saját szóbeli utasítása alapján utaltak ki 86,2 millió forint végkielégítést és 16,4 millió forint titoktartási pénzt Szalainé Szilágyi Eleonórának, a BKV volt humánpolitikai igazgatójának, a kifizetést sem a vezérigazgató, sem igazgatóság elnöke nem engedélyezte - írja mai számában a Népszabadság.

Bár Kocsis István július 23-án a szerződések vizsgálatának kiterjesztését kezdeményezte, a belső kontroll igazgatóság az idő rövidsége és a szerződések nagy száma miatt egyelőre csak a volt humánpolitikai, illetve Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgató elbocsátásának körülményeit vizsgálta. A többi szerződés vizsgálatával szeptember 30-ra készülnek el.

Szalainé Szilágyi Eleonóra 1972-től dolgozik a BKV-nál. Az előadóból 2004-re humánpolitikai igazgató lett. Az új munkakörhöz kapcsolódó határozatlan idejű szerződését Aba Botond, a cég akkori vezérigazgatója kötötte meg. Alapbérét havi 575 ezer forintban állapították meg, amelyhez 150 százalékos alapprémium ígérete társult, illetve további 150 százalékos ösztönző jutalék lehetősége.

A BKV új vezérigazgatója, Antal Attila 2007 júliusában a munkaviszonyt az alapbér megemelése mellett határozott idejűvé alakította át. A munkaviszonyt közös megegyezéssel 2008 januárjában szüntették meg. Szalainé számlájára 86,2 millió forint végkielégítést és 16,4 millió forint titoktartási pénzt és 10,1 millió forint prémiumelőleget utaltak át, miközben a lakásvásárlásra felvett hitel hátralévő részét elengedte a cég, s lehetővé tette a használatában lévő gépkocsi térítés nélküli megtartását.

2008 júniusától a cég visszamenőleges hatállyal áprilistól ismét humánpolitikai igazgatóként alkalmazta havi 1,2 millió forintért. (Tavaly 25,7 millió forintos, idén 9 millió forintos prémiummal honorálták ténykedését.) Szalainénak mindeközben havi 225 350 forint nyugdíjat folyósítottak, a visszajáró személyzetis ugyanis 2007 novemberétől nyugdíjas volt. A belső ellenőrzés szerint ezért a végkielégítést jogalap nélkül fizették ki.

A BKV 2009. februári keltezésű Kocsis István vezérigazgató által aláírt dokumentumában ekképpen reagált az észrevételre: "megítélésünk szerint a BKV jogszerűen fizetett ki 37 millió forint végkielégítést a jelenleg is munkavállalóként foglalkoztatott Szalainé Szilágyi Eleonóra részére." Ennek fényében kissé meglepő az ügy kipattanása után tett nyilatkozata, miszerint semmit sem tudott a hatalmas összegű végkielégítésekről. S csak most, a jelentés elkészültekor tartotta szükségesnek a rendőrségi feljelentést.

A belső ellenőrzés által vizsgált másik végkielégítési ügy Bosnyák Gyula stratégiai igazgatóhoz fűződik, akit 2007 januárjában határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazott Antal Attila a paraméterkönyv kidolgozására. Munkaszerződését egy év múlva határozott idejűre módosították, majd Bosnyák négy hónap múlva közös megegyezéssel távozott. A BKV 39 millió forint végkielégítést és 12,3 millió forint prémiumot fizetett ki neki.

A jelentés csupán a fenti két esetet elemzi a 2007. január elseje és 2009. július 28-a között távozó BKV-vezetők közül, holott a cég összesen 1,5 milliárd forintot fizetett ki végkielégítésre a fenti időszakban. A következő jelentést szeptember 30-ra ígérik. osztályára bízná a munkát.

HOZZÁSZÓLÁSOK