A betegszervezet bizakodik, miután az új egészségügyi államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán prioritásként nyilatkozott a népegészségügyi programokról, ezért számítanak rá, hogy felgyorsulhat például az országos szintű vastagbélrákszűrés bevezetése is

Az egyesület arra kéri az új egészségügyi államtitkárt, hogy ne akadjon meg a rák elleni többfrontos küzdelem - mondta Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. Az elmúlt időszakban több előrelépés is történt a rákbetegségek diagnosztikájában és kezelésében, de sok még a teendő.

Nem szabad megállni a megkezdett úton

Ugyan ma is vannak hazai finanszírozásra váró rákgyógyszerek, ám az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sok erőfeszítést tett azért, hogy különféle megoldásokkal a legújabb célzott onkológiai terápiák is elérhetők legyenek a hazai betegek számára. Szintén fontos fegyvertény a rákgyanú esetén 14 napban limitált képalkotó diagnosztikai várakozási idő bevezetése, igaz ez csak azzal a fenntartással, hogy daganatos diagnózishoz és a kezelés meghatározásához a legtöbb esetben szövettani és molekuláris patológiai vizsgálat is kell - fogalmaz Lakos, aki szerint nem szabad megállni a megkezdett úton, s a rákbetegek kezelése mellett erőforrásokat kell adni a megelőzésre is.

Mihamarabb vezessék be az országos szintű vastagbélszűrést - ismételte meg Lakos a Gyógyulj Velünk Egyesület által az elmúlt években számos fórumon hangoztatott követelést, ezúttal Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak címezve. A betegszervezet - vastagbéldaganaton ugyancsak átesett - elnöke szerint az elmúlt két évtizedben számos vastagbélszűrés-modellprogram zajlott már, mégsem indult el országos szintű szűrővizsgálat. Jelenleg is több megyében zajlik modellprogram, s az utóbbi időszakban valódi elszántság látszott abban, hogy kiterjesszék országos szintűre a vastagbélszűrést.

A vastagbélrák jelentős részben megelőzhető, ha a daganatos elfajulásra hajlamos polipokat eltávolítják. Évente mintegy 10 ezer embernél találnak vastagbéldaganatot, ám akár 10 évvel korábban eltávolítható egy polip, mint ahogyan a belőle kifejlődő vastagbéldaganat már panaszt okoz. 100 ezer ember él tehát közöttünk, akikkel a következő 10 évben közli majd orvosuk a kolorektális rák diagnózisát, többségüknél panaszmentes állapotban már ma is ott van a kezdeti daganat vagy az a polip, amiből a rák ki fog alakulni.

Őket ma meg lehetne kímélni a vastagbélráktól vagy jelenleg még kezdeti stádiumú betegségüket meg lehetne gyógyítani - feltéve, hogy időben kiszűrik náluk a bajt. Ugyan a vastagbél-daganatos betegek számára az életkilátásokat javítani képes modern infúziós és tablettás célzott onkológiai terápiák is elérhetők idehaza, ám a legnagyobb esély a végleges gyógyulásra akkor van, ha műtéttel a tumort még kezdeti stádiumban, az áttétek kialakulását megelőzően, teljesen el tudják távolítani a szervezetből.