Darabokra szakadt Magyarország, óriási jövedelemkülönbségek

Bár Magyarországon a KSH adatai szerint az év első kilenc hónapjában megközelítette a 200 ezer forintot a havi nettó kereset, Budapesten kívül nincs olyan térség, ahol a helyi átlag elérné ezt a szintet. A társadalom darabokra szakadt.
Komócsin Sándor, 2017. november 24. péntek, 09:00
Fotó: Shutterstock

A jövedelmek, a kulturális lehetőségek és egyéb tényezők szempontjából is több részre szakadt Magyarország - derül ki Hétfa kutatóközpont vizsgálatából, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett. A legjobb helyzetben a fővároson és a megyei jogú városokon kívül az ország északnyugati - Szlovákiával határos - része van.

A másik végletet az északkeleti területek, az Ormánság délnyugati és Fejér megye déli része képviselik. Ezek a régiók minden tekintetben lemaradtak, így az ott lakók alapvetően rossz kilátásokkal szembesülnek.

Az Összkép.hu-n megjelent kutatás eredményei összhangban vannak a KSH legfrissebb adataival. Eszerint az év első kilenc hónapjában 199,4 ezer forint volt a magyarországi nettó átlagkereset, ezen belül Budapesten 246 ezer volt, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem egészen 135 ezer. A fővároson kívül nincs olyan térsége az országnak ahol a nettó átlagbér elérné a 200 ezer forintot.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com

HOZZÁSZÓLÁSOK