Debrecen a kivétel - kárpótlást kap az államosított kórházért

Egy utolsó pillanatban Kósa Lajos által becsempészett módosító javaslatnak köszönhetően kizárólag a debreceni önkormányzat kap kárpótlást államosított kórházáért - írja a Világgazdaság.
NAPI, 2012. július 11. szerda, 10:55
Fotó: Napi.hu

Kósa Lajos utolsó pillanatban becsempészett módosító javaslata szerint kártalanítás illeti meg az önkormányzatot, ha az elmúlt öt évben "ellenérték fejében" szerzett részesedést a kórházi gazdasági társaságban, ennek összegét kaphatják meg a magyar államtól. A legtöbb önkormányzat azonban alapítója volt a gazdasági társaságnak, és befektetésük sok esetben 5 évnél régebbi.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közölte, Debrecen az Önkormányzati Egészségügyi Holding 22 százalékos részvénypakettjét vásárolta meg 880 millió forint értékben két részletben 2009-ben és 2010-ben, erre az összegre jogosult most a város a jogszabály szerint, értesült a Világgazdaság.

Vélhetően nem lesz ilyen szerencsés Veresegyház, ahol több mint másfél milliárd forintot várna a független polgármester ilyen címen. Itt ugyanis a nyereségesen működő, modern Misszió egészségügyi központ került át az államhoz, ami annak idején az irányított betegellátás egyik jól működő modelljeként is szolgált. A város jegyzője szerint minden lehetséges fórumon kifogást emeltek, a kártalanítás rájuk nem vonatkozik.

Kevésbé elszántan harcolt Budapest az intézményekért: bár korábban Tarlós István azt nyilatkozta, csak úgy adják át a kórházakat, ha a fővárost nem éri vagyonvesztést (az ellenzék 150 milliárdról beszélt), Réthelyi Miklós és Szócska Miklós egyértelműen közölte: nincs kártalanítás. Ez alól a szabály alól most Debrecen lett a kivétel, mert nem alapító volt, hanem "szerezte" a részesedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2012.07.11 11:08

Szerezte a részesedését, de miből? Nem hitelből véletlenül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.07.11 11:01

Ez a diktatúra lényege, a ?törvény? az, amit a vezér akar, és ez esetenként változik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html