A bejelentés alapján, aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, az itt is fejezheti be, tehát az esetleges változást felmenő rendszerben vezetik be. A CEU megtartja belvárosi épületét - olvasható a portálon.

David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását. Bécsben már rendelkezésre állnak a szükséges létesítmények, és az akkreditációt is elintézték. Az esetleges költözés költségeit az amerikai alapító kinti adományaiból fedezik, nem a CEU meglévő vagyonából. A ma bejelentett döntések az egyetem kuratóriumának vasárnapi döntésén születtek. Az ügyben a CEU délután 2-kor tart sajtótájékoztatót.

A CEU-ügy a 2017 márciusában kezdődött, amikor a kormány kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását, amit pár nappal később a parlament sürgősséggel meg is szavazott. Az új szabály lényege az, hogy a külföldi egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha az anyaországban is végeznek akkreditált oktatási tevékenységet, és jelenlétüket államközi megállapodás is megerősíti.

A módosítás papíron a valódi képzést nem nyújtó kamuegyetemek kiiktatását szolgálta, de leginkább a nemzetközi szinten legmagasabban jegyzett (amerikai alapítású) magyar egyetem, a Central European University (Közép-Európai Egyetem) ellehetetlenítését célozta. Az amerikai és magyar diplomát is adó CEU elleni támadás eleve jól illeszkedett a kormány Soros Györgyöt lejárató propaganda-hadjáratába, de a kormánypárti politikusok nyilatkozatai (a CEU nem élvezhet privilégiumokat), és Orbán Viktor szavai (a milliárdosok sem állhatnak a törvény felett) teljesen világossá tették, hogy a módosítás valójában a Soros György által alapított egyetem ellen irányul.

A CEU elleni támadás miatt 2017 tavaszán Budapesten tömegtüntetést tartottak, az egyetem elleni támadást itthon és külföldön, tudományos és politikai körökben széles körben elítélték. 2018 tavaszára a CEU teljesítette az új feltételek rá vonatkozó részét, amit New York állam oktatási hivatala is megerősített. Áprilisban magyar kormányküldöttség is megtekintette a CEU New York-i társintézményét, és nem beszéltek hiányosságokról.

A magyar kormány (Orbán Viktor) azonban továbbra sem hajlandó aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal, és a halogatás okairól sem nyilatkozik. Az egyetem 2019. január 1-ig kapott haladékot, hogy megfeleljen a törvény előírásainak, ez azonban már rég nem rajta múlik. A CEU rektora, Michael Ignatieff 2018 májusában közölte, hogy ha nyárig nem születik megállapodás, az egyetem Bécsbe költözik. Közben megkezdték az előkészületeket a bécsi kampusz kialakításához.