Decemberi nyugdíj: lesz, akinek vissza kell fizetnie?

Vigyázniuk kell azoknak, akik korhatár előtti nyugdíjellátást kapnak, mert elvben előfordulhat, hogy valakinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját - hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. november 30. csütörtök, 09:44
Fotó: MTI/EPA

Azok kerülhetnek bajba, akik a nyugdíjkorhatárt még nem érték el, de más törvények miatt már nyugdíjba mehettek, azonban azt a lehetőséget választották, hogy a nyugdíj mellett dolgoznak is - olvasható a hvg.hu szemléjében.

A rendelkezések szerint addig nem szüneteltetik az ellátást, amíg az éves kereset el nem éri a minimálbér 18-szorosát, vagyis egy hónapra átszámolva 191 250 forintot egy éven át. Ha a kereset meghaladja ezt az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni.

A nyugellátás, korhatár előtti ellátásnak a folyósítása mellett fennálló keresőtevékenységből származó jövedelem mértéke miatti szüneteltetésre vonatkozó jogi szabályozást a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 83/B §-a tartalmazza.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK