Korea mélytengeri búvárokat küld a hajóbaleset áldozatainak megkeresésére

Többnyire koreai áldozatai vannak a szerda esti budapesti hajószerencsétlenségnek. Az ázsiai ország ezért mentőcsapatot és szakértőket küld Magyarországra.
Szabó Dániel, 2019. május 30. csütörtök, 13:19
Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

Tizenkét fős dél-koreai mentőcsapat indult Szöulból Budapestre, hogy segítsen a dunai hajóbalesetben eltűnt utasok felkutatásában - írja az Infostart a Korea Herald hírére hivatkozva.

Szerda este 21.05-kor történt a baleset és az első bejelentés 10 perccel később érkezett a tevékenységirányítási központhoz. Az ütközés után a Hableány nevű hajó oldalára fordult és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt. A másik érintett jármű a Viking egy sokkal nagyobb hajója volt, melyet egy ukrán kapitány irányított - közölte korábban a rendőrség (a részleteket itt olvashatja).

Hét halottat találtak meg eddig, hét embert pedig kórházba szállítottak. A hatóságok arra számítanak, hogy további túlélőket már nem találnak. A hajón 35 ember tartózkodott, többségükben koreai állampolgárok voltak.

kilenc mélytengeri búvár és három vezető van, és magyar idő szerint csütörtök délben indultak útnak. Ez lesz az első eset, hogy a koreai búvárok külföldi akcióban vesznek részt. Jelenlétükre azért is szükség lehet, mert a magyar búvárok az áradó Duna miatt nem tudnak lemerülni a Margit híd lábánál fekvő roncsokhoz.

A csapatban több olyan tapasztalt búvár is van, aki részt vett a Sewol hajó 2014-es katasztrófája után mentésben Dél-Korea délnyugati részén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.30 13:40

"Ez lesz az első eset, hogy a koreai búvárok külföldi akcióban vesznek részt."
Ez mutatja, hogy mennyit érnek a búváraink, akik nem tudnak lemerülni az áradó Duna miatt.
Azt viszont karácsonykor megint láthatjuk minden Híradóban és TV adásban, hogy a magyar búvárok megint karácsonyfát díszitenek a víz alatt. Ezt minden évben rohadtul tolják. Most karácsonykor majd térjünk vissza rá, hogy miben virítanak.
-------------
És az is érdekes, hogy 21.15-től 01 óra 08-ig nem tudták megmondani 4 méteres mélységben lévő hajótest helyét, miközben tudható volt, hol történt az ütközés.
4 méter. Még egy rendes csáklyával is kitapogatható. 4 óra kellett ahhoz, hogy megállapítsák, ott van a hajó, ahol várható volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html