Dermesztő helyzetbe kerülhetnek a nyugdíjasok

Miközben a bérek jelentősen emelkedtek az elmúlt hónapokban, a nyugdíjak eddig csak a reálértéküket tartották meg. A gyenge forint és az inflációs nyomás viszont hamarosan komoly csökkenést hozhat az idősök megélhetésében. Egyre nagyobb a szakadék a nyugdíjak és a fizetések között.
Szabó Dániel, 2018. július 2. hétfő, 17:20
Fotó: Shutterstock

Idén 3 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Az év elején még úgy tűnt, ezzel az idősek, ha mérsékelten is, de jól járhatnak, mert az látszott, hogy az infláció nem éri majd el ezt a szintet. Viszont az elmúlt hetekben látványosan gyengülni kezdett a forint az euróval és más valutákkal szemben is.

Míg idén év elején 309,57 forinton volt a kurzus, hétfőn már a 330-as árfolyam fölé is benézett a hazai valuta. Ez 6,14 százalékos gyengülésnek felel meg, amely idővel a fogyasztói cikkek árában is megjelenik majd - figyelmeztet cikkében az Mfor.hu.

Az árfelhajtás először az importált termékeknél jelentkezhet, de a külföldről behozott alapanyagból előállított belföldi cikkek árai is igazodnak majd. Gond az is, hogy a forint a dollárhoz képest is nagyot gyengült, miközben számos nyersanyagot, köztük az ipari termelésben és az autózásban fontos olajárat is ebben mérik. A portál szerint ezek is mind hozzá járulnak majd az áremelkedéshez.

Az átlagnyugdíjat 128-130 ezer forintra becsülik hivatalos statisztikák híján, így már közel 100 ezer forintra nyílt az olló a bérek és a nyugdíjak között: a KSH által közölt áprilisi béradatok alapján nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkereset 226 500 forint volt.

A portál szerint jövőre a bérek nem szaladnak el ennyire: a kormány 8,8 százalékos nettó béremelkedéssel számol, miközben a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelik. Persze ez csak tervszám, amennyiben a munkaerő-piaci folyamatok - a munkaerőhiány, a képzettebb dolgozók külföldre vándorlása - nem változnak, ennél magasabb ütemű béremelkedés sem kizárt, illetve az sem, hogy elmarad jövőre a minimálbér-emelés, amely kihat a magasabb bérszintekre.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.07.04 10:38

@zappara:
vajon kinek a hibaja, hogy a nyugdijon felul, amugy semmilyen jogcimen kapott utalvanyt eladja felaron? vannak akiken nem lehet segiteni, ha nagyon akarsz, akkor se. kidobott penz, inkabb oda sem adtak volna...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.04 10:35

@csakazigazat:
hm, az egyes emberek sdzavazatait nem lehet tudni, de a tomegeket igen. marpedig a fidesz azokban a 2000 fo alatti falvakban tarolt, 80-100% kozotti eredmenyekkel, amikben a ciganyok es a nyuggerek hemzsegnek. bizonybizony eleg eros relacio van az inaktivak szavazatai es a fidesz nepszerusege kozott. sman megallja a helyet, hogy a nyuggerek es a kozmunkasok valasztottak a fideszt, tobb kulonbozo felmeres is ezt tamasztja ala.

az inaktivak szeretnek penzt kapni az allamtol, akinek van sajat jovedelme, ott egy 10.000 bozske utalvannyal, meg 2.000 forintos rezsicsokkentessel nem intezheto el a maffiaallam korrupciotol buzlo tevekenysege.

a masik, hogy a barmilyen nyugdijrendszer valtoztatas arrol fog szolni, hogy az evi 3500 milliardot hogyan lehet 2500 milliardra csokkenteni. szoval abba ne remenykedj, hogy valami uberfasza nyugdijad lesz valaha is. a mindenkori kormanyok is csak az ertekmegorzesre adtak igeretet.

volt egy kosza soha senki altal meg nem igert, soha senki altal jova nem hagyott idoszak, amikor svajci indexalast alkalmaztak, (ki adott erre nekik felhatalmazast?) ma ezt a penzkidobas szinonimajakent ismerjuk, ennek a korszaknak vege,a nyugdijas bumm miatt garantalt, hogy soha vissza sem fog koszonni. pont annyi nyugdijat kapsz, amennyiert megdolgoztal az eleted folyaman. nem tobbet, nem kevesebbet. ha keves a nyugdijad, az nem a jelenkori generacio hibaja, nem a kormany hibaja, azokat a befizeteseket te produkaltad, es mellette ugy gondoltad minek felretenni penzt, azt csak a hulyek teszik. hat nem. a hulyek azok most sirnak, hogy keves a nyugdij...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.03 20:45

@zana:
"egy ólban tartja a szüleit"

Te így csinálod more?
:D

"Olvastam, hogy a pápuák vele szemben tisztelik az időseket"

Á, szóval olvastál róla!
Képzeld mi jobboldaliak meg napi szinten így teszünk...
:D
Ha már ólban tartod is a szüleidet, de legalább már olvastál egy népről, amely nem így tesz.
Tudod ez már a fejlődés jele. 100 év múlva te is megütöd az emberi szintet...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.07.03 15:42

@zappara:
Degeneráltnak hiába beszélsz, ez már csak egy ólban tartja a szüleit, de a nyugdíjukat felveszi. Bunkerseggnél még a kannibálok is tisztességesebbek. Olvastam, hogy a pápuák vele szemben tisztelik az időseket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.03 14:26

@zappara: "pont olyan arányban teszik ezt, mint az aktívak"

Nem, ostoba, már csak azért sem, mert az aktív korú munkavállalók jelentős része külföldön dolgozik, így többnyire szavazni se tud, de ha mégis, akkor is csak a felét éri a szavazata, mint az itthon (ingyen)élő, de annál nagyobb pofával választani tolongó nyuggereké és segílyeseké. Majd ha ezek a kitartott rétegek összete t kézzel köszönik meg a dolgozó társadalomnak az ingyenéletet ahelyett hogy ellustult, dologtalan, tohonya Krőzusként mutyikormányt választanak eltartóiknak - na, majd akkor talán elkezdem tisztelni ezeket az elkapatott ingyenélőket, ostoba.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html