Derűlátás a nagyvállalati körben

Az Ecostat összevont konjunktúra indexének idei év első negyedévében mért 50,2 százalékos értéke megegyezik a két évvel ezelőtt mért legmagasabb értékkel. A rövid távú előrejelzések szerint mind a vállalkozói szféra, mind a lakosság gazdasági derűlátása erősödött.
NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 11:09
Fotó:

A TOP-100-ba tartozó nagyvállalatok negyedéves bizalmi indexe az előző három hónaphoz képest 2 százalékponttal 53,7 százalékra emelkedett. A multinacionális cégek derűlátásukat a tartós konjunktúrára és az élénk külpiaci forgalomra alapozzák. A nagyvállalatok egyharmada optmisita a hazai gazdaság lehetőségeit illetően, míg a társaságok fele változatlan helyzetet jósol. Saját kilátásait kedvezőnek és stabilnak értékeli a vállalkozások 90 százaléka, a pesszimista várakozások aránya 10 százalék. A cégek 47 százaléka vár teljesítménybővülést a következő félévben, 20 százalékuk bővülő hazai piacokkal számol, s az exporttal kapcsolatos lehetőségek megítélése pedig rendkívül kedvező.

A 2006 második és harmadik negyedévére szóló kedvező előrejelzések a stabil és kiszámítható világgazdasági tendenciák folytatódásán alapulnak. A legutolsó globális konjunktúra ciklus 2004-ben tetőzött, tavaly a világtermelés és világkereskedelem az előző évinél valamivel mérsékeltebb ütemben fejlődött. 2006-ban a globális növekedés várhatóan 4,3 százalék körüli lesz, megismételhető a világgazdaság múlt évi teljesítménybővülése.

A külföldi konjunktúra változására érzékenyen reagáló hazai gazdaságban 2006 végéig kedvező fejlődési feltételek várhatók. Keresleti oldalról a növekedést alapvetően a külkereskedelem élénkülése ösztönzi, ezt segíti a dinamikus fejlesztési tevékenység fennmaradása. Az Ecostat prognózisa szerint 2006-ban a GDP növekedése meghaladja a múlt évit, és kétszerese lehet az Európai Unió tagországai átlagának, éves szinten, mintegy 4,3 százalékkal emelkedhet.

A magyar gazdaság 2006-ban is képes lesz kihasználni a nemzetközi konjunktúra biztosította lehetőségeket, az export 10-11 százalékkal gyorsulhat, az import növekedése ehhez közel álló lesz. A piaci feltételeket és az államháztartás helyzetét mérlegelve a beruházások dinamikája kissé mérséklődik, 5,5 százalék közelében várható. A hazai ipar fejlődése több éve töretlen, az ágazat teljesítménybővülése 7,5 százalékot érhet el. 2006-ban az inflációs cél teljesülhet, a fogyasztói árak éves emelkedését 2,3 százalékra becsüljük.

HOZZÁSZÓLÁSOK