Csenki Géza, a demonstráció főszervezője a szerda esti lakossági fórumon azt mondta: ha ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül személyesen jön el Devecserbe, akkor nem tartanak tüntetést.


A híradások szerint a helybeli civilek az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos teljes és hiteles tájékoztatásért, illetve kárenyhítés helyett teljes kártérítésért akartak saját környékükön tüntetni, ám a hatóságok erre nem adtak engedélyt. Csenki Géza (aki ötezer résztvevőről beszélt) a Független Hírügynökségnek elmondta: újabb helyszínre kérnek engedélyt a rendőrségtől. Ha azt is elutasítják, akkor is megtartják a tüntetést. Csenki kijelentette: élhető várost akarunk, vesztenivalónk pedig nincs, mindenünket elvitte a vörös iszap.

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az eredeti, 8-as főútra tervezett helyszín kapcsán azt közölte, hogy azt a veszélyhelyzet miatt tiltották meg. A tüntetésre alkalmatlan szakasz Bakonygyepesnél van - eddig tart Devecsertől a hatósági útzár. A második helyszín a főút Vas megyei részén található, a 84-es főút magasságában.

Toldi Tamás Devecser polgármestere előzőleg megdöbbentőnek és rosszindulatú hangulatkeltésnek nevezte a tervezett akciót.