Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azoknál a 90 napon túli devizahitel-tartozással rendelkező adósoknál, akik belépnek az árfolyamgátba, az állam csak akkor vállal garanciát a gyűjtőszámlára, ha a bankok elengedik a tartozás egy részét - közölte a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal ezt azután mondta, hogy a parlament elfogadta a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatot, amely a teljes körű, április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumról és az árfolyamgát teljes megnyitásáról szól. Az árfolyamrögzítésbe így például azok is beléphetnek majd, akiknek 90 napon túli tartozásuk van.

Rogán Antal hétfői közlése szerint több mint 150 ezer olyan család van, amelynek ilyen, 90 napon túli tartozása van, ám szeretné fizetni a hitelét, még nem indult el ellene végrehajtási eljárás.

Utóbbiak esetében - elfogadva a gazdasági bizottság módosító javaslatát - a kormánypártok indokoltnak tartják, hogy a fizetőképesség érdekében a bank adómentesen elengedje az adósság egy részét a gyűjtőszámlára vonatkozó állami kezességért cserébe. A tartozást úgy kell elengedni, hogy az adósság utána kevesebb legyen, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka - ismertette a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint ez abszolút reális.

Indoklásul kifejtette, aki belép az árfolyamgátba, és 90 napon túli tartozása van, annak nyilvánvalón van felhalmozódott hátraléka, büntetőkamata, amelyek összege a gyűjtőszámlára kerül. Így az adós elkezdi az eredeti tartozásának az árfolyamrögzítéssel csökkentett részét törleszteni, miközben az említett késedelmes adósság és a büntetőkamat ott lesz a gyűjtőszámlán.

A frakvióvezető kiemelte, az adós a rögzített árfolyammal az eredeti tartozásának körülbelül 25 százalékával csökkentett részét kezdi el fizetni.

A tartozáselengedés nem kötelező, "csupán egy erős ösztönző" a pénzintézeteknek - mondta Rogán Antal.

A parlament kedden nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett fideszes indítványt.

A frakcióvezető a tájékoztatón hozzátette, az árfolyammegnyitás lehetősége a jövő héttől hatályos.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.