Devizahitelek: elengedhetik az adósság egy részét

Az árfolyamrögzítésbe azok is beléphetnek majd, akiknek 90 napon túli tartozásuk van.
MTI, Napi.hu, 2013. november 5. kedd, 11:12
Fotó: Napi.hu

Azoknál a 90 napon túli devizahitel-tartozással rendelkező adósoknál, akik belépnek az árfolyamgátba, az állam csak akkor vállal garanciát a gyűjtőszámlára, ha a bankok elengedik a tartozás egy részét - közölte a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal ezt azután mondta, hogy a parlament elfogadta a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatot, amely a teljes körű, április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumról és az árfolyamgát teljes megnyitásáról szól. Az árfolyamrögzítésbe így például azok is beléphetnek majd, akiknek 90 napon túli tartozásuk van.

Rogán Antal hétfői közlése szerint több mint 150 ezer olyan család van, amelynek ilyen, 90 napon túli tartozása van, ám szeretné fizetni a hitelét, még nem indult el ellene végrehajtási eljárás.

Utóbbiak esetében - elfogadva a gazdasági bizottság módosító javaslatát - a kormánypártok indokoltnak tartják, hogy a fizetőképesség érdekében a bank adómentesen elengedje az adósság egy részét a gyűjtőszámlára vonatkozó állami kezességért cserébe. A tartozást úgy kell elengedni, hogy az adósság utána kevesebb legyen, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka - ismertette a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint ez abszolút reális.

Indoklásul kifejtette, aki belép az árfolyamgátba, és 90 napon túli tartozása van, annak nyilvánvalón van felhalmozódott hátraléka, büntetőkamata, amelyek összege a gyűjtőszámlára kerül. Így az adós elkezdi az eredeti tartozásának az árfolyamrögzítéssel csökkentett részét törleszteni, miközben az említett késedelmes adósság és a büntetőkamat ott lesz a gyűjtőszámlán.

A frakvióvezető kiemelte, az adós a rögzített árfolyammal az eredeti tartozásának körülbelül 25 százalékával csökkentett részét kezdi el fizetni.

A tartozáselengedés nem kötelező, "csupán egy erős ösztönző" a pénzintézeteknek - mondta Rogán Antal.

A parlament kedden nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett fideszes indítványt.

A frakcióvezető a tájékoztatón hozzátette, az árfolyammegnyitás lehetősége a jövő héttől hatályos.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mettor, 2013.11.06 14:06

@Blama: Persze, hogy ugyanabban a körben keringek. Hpt. 213: semmis az a szerződés...így kezdődik. Olvasgassa.
Nem találtam benne olyat, hogy Ítélet hozatalig hatályossá nyílváníthatja. Csak azt, hogy semmis, mást nem. Mellette olvassa el a ptk. 237§ 1. és 2. pontját is, bár a másodikból szelektíven idézett.

237§(1) Érvénytelen szerződés esetében a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet kell visszaállítani.
(2)263 Ha a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet nem lehet visszaállítani, a bíróság a szerződést a határozathozatalig terjedő időre hatályossá nyilvánítja.

Ezt is értelmezze: Ha a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet nem lehet visszaállítani...

Vissza lehet állítani az eredeti állapotot, mert a felek visszaadják azt amit kaptak. Mivel pénzt kaptak azt kell visszaadni, nem a házat, autót, hanem a pénzt(forintot persze).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.06 13:19

@Azazello: Latinul a per definició - per definitionem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.06 13:17

@mettor: Ugyanabban a körben kering.
Amennyiben a bíróság lehetőséget lát rá, akkor nem érvényesnek, hanem az ítélethozatalg hatályosnak nyilvánítja.
Ne kérdezze tőlem a különbséget, majd a szakemberek elmondják....
A lényege: a maga által forszírozott semmisség és az eredeti állapot visszaállítása az egyik megoldás a sok közül.
És nem maga dönti el, mi legyen....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2013.11.06 13:13

@ingyen: A bibi csak az hogy szerződhetek én bárkivel bármire,ha nem törvényes akkor az érvénytelen.Ilyen a devizaalapú szerződés is.Semmis, törvénytelen.Nem elengedni kell hanem elszámolni egymással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.11.06 12:43

@ingyen:
Ja, önként, az adott feltételek figyelembevételével. Ha utólag ezen baszkurálnak anélkül hogy beleszólhatok, akkor ott az önkéntes kijelentés már nem áll meg.

Tudod a kérdést szerintem mindenki feltette, és a válasz az volt, hogy alacsony volt az SNB alapkamat, és a CHF LIBOR. Azóta ezek tovább csökkentek míg a hitelkamatok emelkedtek. Idiótázhatsz, de te tűnsz annak.

A tücsök hangya meséje nem tudom hogy jön ide, hisz a hitelt felvevők is dolgoznak a pénzükért. Végig fogalmi zavarban vagy, e tekintetben is.

Valóban a hülyék megszívják, tartok tőle nehéz lehet az életed.
Nekem a hülyékkel van tele a hócipőm akik kettőig nem tudnak számolni de teli pofával fröcsögnek, ha a témában már nincs mit, akkor belekevernek valami fogalmatlan faszságot. Egyébként mi közöd van neked ahhoz hogy Gipsz Jakab milyen a bank által alkalmazott kamatot tart tisztességesnek a hitelszerződésében?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html