A Kúria azt követően juttatott el közleményt csütörtökön az MTI-hez, hogy Darák Péter elnök, valamint a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője, a Kúria Gazdasági Szakágának vezetője és tanácselnöke részt vett a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának ülésén, amelynek tárgya - az ezen a bírósági szinten az országban elsőként - a deviza alapú kölcsönszerződések érvényességi kérdései voltak.

Közölték, hogy a Kúria az elmúlt hetekben az alsó fokú bíróságoktól kért adatokat a folyamatban lévő perek számáról, és beszerezte az eddig jogerősen lezárult ügyekben hozott ítéleteket, illetve elemezte az azokban felmerülő többrétegű és összetett jogi problémákat.

"A szegedi kollégiumi ülésen lezajlott vita és a Kúria által elvégzett elemzés alapján egyértelművé vált, hogy szükséges a joggyakorlat továbbfejlesztése érdekében jogegységi határozat meghozatala" - írták.

A Kúria Polgári Kollégiumának vezetője - aki jogegységi eljárás indítványozására jogosult - a kollégiumi ülésen bejelentette, hogy a felmerült elvi kérdések eldöntése érdekében jogegységi eljárás lefolytatását indítványozza. A Szegedi Ítélőtábla kollégiumi ülésén szintén jelen lévő Kúria elnöke, - aki ilyen esetben a Kúria kollégiumának mint jogegységi tanácsnak az elnöke - közölte, hogy a kollégium ülését december 16-ára összehívja - írták a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a jogegységi indítvány november 25-étől a Kúria honlapján megtekinthető.

Közölték azt is, hogy a jogegységi határozat meghozataláig további információval a Kúria nem szolgálhat, mert a törvény értelmében a jogegységi tanács ülései nem nyilvánosak.