Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényjavaslatban szigorítják a devizahiteleket kiváltó forinthitelekre lehetőségként biztosított kamatfelárat. Minél kisebb kamat kell, hogy a bankok ne tudják visszavenni azt, amit egyébként az elszámoltatás eredményeként vissza kell adniuk az embereknek - fejtette ki Rogán. A politikus elmondta: közel 100 bázisponttal javasolják szűkíteni a törvényben a kamatfelárat.

A javaslatot azzal indokolta, hogy ha túl nagy mozgásteret hagynak a bankoknak a kamatok alakításában, akkor azzal fognak próbálkozni, hogy a kamatokon keresztül bújjanak ki az elszámolási kötelezettség alól. A bankok az új forinthitelek kamatát megpróbálhatják emelni - tette hozzá, megjegyezve, hogy nem tartják elegendőnek a kamatperiódust szabályozni, vagyis abban ötéves változatlanságot bevezetni.

Rogán Antal azt mondta, további intézkedéseket javasolnak annak garanciájaként, hogy az árfolyamgátba belépetteknél a törlesztőrészletek változatlanok maradjanak. Az a cél, hogy az árfolyamgátasok a már elért alacsonyabb törlesztőrészletet tudják fizetni az új forinthitelnél is - magyarázta.

A frakcióvezető közölte, azt is javasolják, hogy amikor a bankok az árfolyamgátasokkal elszámolnak, akkor elsőként a gyűjtőszámla összegéből vonják le azokat az összegeket, amelyeket korábban a devizahiteles túlfizetett.

Rogán Antal közölte, az árfolyamgátba belépett személyek törlesztőrészlete 25-30 százalékkal csökkent, amennyivel most a devizahiteleseké fog. A különbözetet a bankok - egy gyűjtőszámlán - forinthitel formájában gyűjtötték - ismertette.

A fideszes politikus szerint az árfolyamgátasoknak az jelenthet komoly eredményt, ha az alacsony törlesztőrészlet megmarad és a gyűjtőszámlából vagy mindent, vagy annak nagy részét le tudják írni az elszámoltatás eredményeként.

Jelezte, javaslataik az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által kerülnek a Ház elé, azokról a Fidesz-frakció már döntött, így kedden, a parlamenti szavazáson támogatni fogják.