Devizahiteles perek: a Kúria tisztába tette az EUB határozatát

Nem kötelezi a magyar bírósági gyakorlatot változtatásra az Európai Unió Bíróságának ítélete az árfolyamrésről és árfolyamkockázatról - foglalja össze az MTI.
Szabó Dániel, 2019. október 11. péntek, 12:11
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió Bíróságának (EUB) határozata nem veti el a magyar ítélkezési megoldást, ezért árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria a bíróság ítélete alapján hozza meg döntését - közölte a testület.

Az uniós bíróság - mint írták - kimondta, hogy nem kell tételesen feltüntetni a szerződésben a többletfizetésért nyújtott banki szolgáltatásokat, jellegüknek azonban a testület szerint ki kell tűnnie a szerződésből, hogy vizsgálni lehessen, van-e indokolható szolgáltatás a folyósítási jutalékért és a kezelési költségért, indokolható-e igénybevételük és mértékük arányos-e a kölcsönösszeggel.

Kúria ítélkezési gyakorlatát érintő határozatokat az Európai Unió bírósága az elmúlt hetekben hozta meg. Az előzetes döntéshozatali eljárásokat magyar és lengyel bíróságok kezdeményezték. A Kúria Konzultációs Testülete október végén tárgyalja, hogy az uniós testület határozatai a magyar joggyakorlatot mennyiben befolyásolhatják - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.11 20:59

@Mekelekke remélem végre leesik a tantusz.
Vagy a Kúria is csak idióta trollkodó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html