Devizahiteles mentés - itt a Fitch figyelmeztetése

A devizaalapú hitelek ügyében pénteken elfogadott új törvény potenciálisan magas járulékos költségei érdemi tőkeinjekciót tesznek szükségessé a magyarországi bankok külföldi anyabankjai részéről a szabályozóknak megfelelő tőkemegfelelési mutatók és a hitelkihelyezési kapacitás helyreállítása végett - jósolta keddi londoni helyzetértékelésében a Fitch Ratings.
MTI-Eco, 2014. július 8. kedd, 15:40
Fotó: MTI/EPA

A nemzetközi hitelminősítő szerint valószínű az is, hogy a legnagyobb magyarországi bankok zöme, vagy ezek tulajdonos bankjai profitfigyelmeztetéseket adnak ki.

A Fitch közölte: felülvizsgálja a magyarországi bankokra érvényben tartott minősítéseit, amint felmérte az új törvény hatásait az egyes bankok hitelprofiljára, és a külföldi tulajdonosok készségét a veszteségek további tőkeinjekciókkal történő ellentételezésére.

A hitelminősítő felidézte, hogy még a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes becslése szerint is 600-900 milliárd forint költséget jelenthet a magyar bankszektornak a devizahitelekről hozott törvény.

A Fitch Ratings szerint a jogszabály által előírt kompenzációs kötelezettségek a 2013. végi állapot alapján számolt rendszerszintű sajáttőke-állomány harmadát is felemészthetik. Ugyanakkor az egyes bankok esetében jelentősen eltérő hatás várható, tekintettel arra, hogy alig néhány bank termeli a szektorszintű eredmény zömét, és a tőkehelyzet néhány nagy külföldi tulajdonú banknál már most is feszes. Emellett az egyéni kinnlevőségi portfoliók összetétele is befolyásolhatja a végleges költségeket - hangsúlyozza keddi londoni elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch számításai szerint például az OTP Bank alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátája az új Bázel III. keretrendszer szabványai alapján viszonylag kis mértékben, 1,7 százalékponttal 14,7 százalékra csökkenne a kompenzációs költségek miatt, ami jelzi, hogy az OTP tőkehelyzete jóval erőteljesebb más magyarországi bankokénál.

A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az Erste magyarországi érdekeltségének, valamint az Intesa leánybankjának, a CIB-nek az úgynevezett "életképességi" besorolása (VR) - amely az egyes pénzintézetek inherens hitelképességi minőségét méri - máris nagyon alacsony, "b mínusz", illetve "ccc", tükrözve e bankok gyenge eszközminőségét és tőkehelyzetét. A belga KBC tulajdonában lévő K&H e besorolása - "bb mínusz" - mindazonáltal jelentősen nagyobb veszteségelviselő kapacitást mutat - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch szerint a magyar állam részt vállalhat ugyan a devizaalapú hitelek átváltásának költségeiből, de nem valószínű, hogy ehhez "sok kedve lenne", mivel az Európai Unió épp a minap vetette fel annak lehetőségét, hogy Magyarország visszakerülhet a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá.

A pénzügyi válság óta általánossá váltak a bankokat büntető unortodox intézkedések Magyarországon. Ezek közé tartozott a devizaalapú hitelek előtörlesztése a piacitól eltérő árfolyamokon 2011-2012-ben, valamint a jelentős mértékű külön bankadó, amelynek kivezetését az EU is kívánatosnak tartaná - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2014.07.08 23:21

@foldnyuzo:

Földnyúzó, te nem is Földnyúzó vagy, hanem valami bankár!
Legalább megéri a sírás-rívás (csak nehogy úgy járjatok, mint az RTL....)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2014.07.08 23:11

@Trianon2: Igazad van, átsiklottam a 2000.-es adatok felett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.08 23:08

@foldnyuzo: Meg csak annyit a foldvasarlassal kapcsolatban hogy a rendszervaltas utan egyszer beleptem a Foldmuvelesi Miniszteriumba es kozoltem, hogy amerikai magyarok keresere befektetesi lehetosegekrol szeretnek erdeklodni. Hanyat-homlok jobbra-balra telefonaltak es par perc mulva az allamtitkar irodajaban voltam. O egy elegans targyaloterembe tesekelt, ahol kave es tesztak kisereteben masfel oraig targyaltunk. Megerositette, hogy ertekes szantofoldet, erdot, szolot, stb nem vehetunk hiaba dupla - amerikai es magyar - allampolgarok vagyunk (az amerikai magyarok a magyar allampolgarsagot igen sok irigy magyar kivansaga ellenere nem veszitettek el !!!!!). Mint nondta "maguknak van penzuk es akkor olcson felvasarolnak a foldeket". Amit szabad de nem erdekes: berelni harmadosztalyu gyenge foldet a Hortobagy kornyeken 100 evre es az beultetni nyirfaval celluloz gyartashoz. Mint magyarazta azt mar 10-12 ev utan lehet aratni. Halastavak 100 eves berlese szinten megengedett. Sok itteni gazdag magyar aztan azt csinalta, hogy kuldott sok pent valamelyik falusi rokonanak, aki aztan karpotlasi jegyeket vasarolt dogivel halal olcson. Egy hektart igy neha egy itteni olcso vacsora araert meg lehetett venni. Egyesek igy a fel hatart felvasaroltak. Gepesitettek es osztozkodtak az amerikai rokonnal a hasznon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.08 22:46

@libamaj: Cifra vilag lesz ott par ev mulva. Majd akkor fogok sok fideSS-szektasnak a pofajaba nevetni. FideSSnyiknek lenni annyit jelent mint hinni fanatikusan a fovezerben, a volt disznooltakaritoban. Semmit sem szabad megkerdojelezni, mint az egyhazban a dogmakat. Igy volt ez Adolf hiveivel az az AVHasokkal is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.08 22:34

@oligomer: Latom, hogy nagyon faj neked, hogy a legjobb kurzuson valtottam be. Az 2000-ben volt. Akkor 1 euro, az eletbelepett euro csak 84-86 USA centet ert. Ha ezt nem tudod kikeresni akkor sarga irigysegedben kerj meg egy ottani bankot. Az talan kikeresi ha fontos kliens vagy es raernek. Utana a kurzus ment lefele. 7-8 eve egy ide importalt feleseg, aki mindig a legrosszabb kurzusok idejen utazott latogatoba "Putapestre" 146 forintert valtott be. Most 228-nal valamivel job. Az amerikai kormany - sok azsiai kormanyhoz hasonloan - soha nem torodott a kurzussal. Sot sokszor gyengitette, hogy novelje az exportot. Az eros kurzus - "ha beledoglunk is megmutatjuk, hogy eros a penzunk" - az europai betegseg. Az euro tulertekelt. A "madgyar" forint korabban azert volt eros mert mestersegesen igen magas kamattal odavonzottak spekulans penzeket. Most meg a hozzanemerto gazdasagpolitika es a kulfoldiek bizalmatlansaga tartja lent a forintot. Na lesz ez meg sokkal rosszabb is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html