Devizahiteles perek: új bizonyítást javasol a Kúria

A Kúria két megoldást javasolt a bíróságoknak azokban a devizahiteles perekben, amelyekben a fogyasztónak sikerült bizonyítania, hogy az árfolyamkockázatról nem vagy nem megfelelő módon kapott tájékoztatást - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. június 20. csütörtök, 12:09
Fotó: Shutterstock

A Kúria konzultációs testületének csütörtökön nyilvánosságra hozott - a bíróságokra nem kötelező - állásfoglalása szerint a tájékoztatás elmulasztása miatt érvénytelenné váló szerződéseknél előbb kiküszöbölik az érdeksérelmet, majd ismét érvényessé nyilvánítják a szerződést.

Ennek két módja is lehet, az egyik szerint a szerződést a bíróság forintkölcsönként nyilvánítja érvényessé, a kölcsön összegét a ténylegesen a fogyasztó rendelkezésére bocsájtott forintösszegben határozzák meg, ügyleti kamatként pedig a forintra vonatkozó pénzpiaci kamat szerződéskötéskori értékének kamatfelárral növelt mértékét kell figyelembe venni - áll az MTI rövidhírében.

A másik lehetséges mód, ha a szerződést a bíróság úgy nyilvánítja érvényessé, hogy a deviza/forint átváltási árfolyamot maximálja.

Nem rég az Európai Bíróság is döntött egy fontos tisztázni valóról a devizahiteles perekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BB-CS, 2019.06.20 13:24

Pontosabban kérdeznék. 2 "deviza-alapú hitelem van, amelyekben nyakig ülök, már nyugdíjasként és egyedülállóként. Ha időben nem emeltem kifogást semmi ellen még megtehetem?
Nekem bíróságra sincs pénzem. Esetleg a bankkal még egyeztethetek, vagy ennyi idő már vicc volna? (szerintük)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html