Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országgyűlés kedden döntött fideszes javaslatra az árfolyamgát kiszélesítéséről és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról. A parlament nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a hétfőn beterjesztett indítványt.

E szerint a kilakoltatási moratórium április 30-áig meghosszabbodik. A már működő árfolyamgát pedig azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be. Eltörölték ugyanis azt a feltételt, hogy a rögzített árfolyamon való törlesztést igénylő adós fizetési késedelme nem haladhatja meg a 90 napot, hogy a kölcsön folyósításakor alkalmazott árfolyamon számított összege nem lehet több húszmillió forintnál, illetve hogy a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt.

Csütörtökön Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közleményében arra kérte a bankokat, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezők belépését az árfolyamgátba. Azt írta: több bank ügyfelei is jelezték szerdán és csütörtökön, hogy tartozással rendelkező ügyfelek szerződéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkező adósok ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba.

A frakcióvezető a közleményben úgy fogalmazott: "amennyiben ez a gyakorlat tendenciát mutat, azt tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak gondolom!"

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a héten döntött a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatról. Az új jogszabály kiszélesíttette azok körét, akik beléphetnek az árfolyamgátba, így már a 90 napon túli tartozással rendelkezők is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az elmúlt napokban a sajtóban is megjelent elemzésekből, számításokból most már világosan látszik, hogy egy átlagos adósság esetén a törlesztőrészlet akár 40-45 százalékkal is csökkenhet, megközelítve ezzel a felvételkori szintet - közölte.

A jogszabály értelmében a hitelintézetek átlagosan 20-25 százaléknyi hitelt engedhetnek el az állami kezességvállalás feltételeként. A Fidesz-frakció parlament által elfogadott javaslata több mint 150 ezer magyar család számára nyújt érdemi segítséget - írta.

Rogán Antal a közlemény szerint arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, vizsgálja felül a devizahitelek napokban történő bankok általi felmondását, a köztársasági elnök pedig arra, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a héten elfogadott jogszabály mielőbbi kihirdetésért.