Devizahitelesek: jön az adósságkonszolidáció?

A kormány június elsejéig megállapodik a bankokkal a devizahitelesek megmentésének részleteiről. A megállapodás keretében azoknál, akik 90 napon túli hátralékkal rendelkeznek ugyan, de az adósságcsapdából kilépve képesek rendezni helyzetüket, a kormány arra kéri a bankokat, hogy biztosítsanak lehetőséget az adósságkonszolidációra - mondta el Cséfalvay Zoltán államtitkár a parlament devizahitelesekről tartott vitanapján.
B. Varga Judit, 2011. április 27. szerda, 11:08
Fotó: Napi.hu

A kormány ezzel tulajdonképpen (bár csak erősen részlegesen) visszahozza a "tiszta lappal" elvet, amit a devizahitelesek megsegítését célzó eredeti Rogán-féle nyolc pont még tartalmazott. A bankok akkor élesen tiltakoztak. Az eljárás lényege: azoknál, akiknél az lakáshitel adóssága meghaladja ingatlanuk piaci értékét, a különbözetet el kellene engedniük a hitelintézeteknek.

Emellett még valamiféle lakhatási támogatást is folyósítanának a bankok - jelentette ki Cséfalvay. Ezzel az államtitkár szerint a pénzintézetek erősen érdekeltté válnak abban, hogy ne "döntsék" be adósaikat.

Az államtitkár egyébként a lapunk előzetes információnak megfelelő hármas csoportot hozna létre a probléma megoldására. A jelenleg is rendben törlesztőknél lépne be az árfolyamplafon. A második csoportba tartoznának azok, akiknél lehetővé válna a konszolidáció. A harmadik kategóriát pedig a szociálisan nehéz helyzetbe kerültek jelentik. Náluk az ingatlant állami, illetve önkormányzati bérlakássá alakítanák, amiben azután bérleti díj fejében lakhatnának. Mint Cséfalvay hangsúlyozta: a rászorultság elvét nagyon szigorúan figyelembe kell venni, és be kell tartani.

Az államtitkár elmondta még, hogy a társadalom többsége nem képes önállóan, segítség nélkül lakáshelyzetének megoldására. A támogatáspolitikának azonban figyelembe kell vennie az eltérő igényeket és lehetőségeket. A saját tulajdonú lakásnál a segítséget a kormány - többek között - az előtakarékosság, a kamattámogatás révén adná meg.

A bérlakás szektorban is további differenciálásra van szükség. Megteremtenék a piaci alapú bérlakásépítés jogi és pénzügyi feltételeit, és kedvezményes lakásbérleti programokat indítanának. A szociális problémák megoldásához pedig a rezsiköltségek szabályozása is hozzájárulhat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK