Rogán Antal a bankadó csökkentésére vonatkozó felvetésre azt mondta: arra leghamarabb a következő évi költségvetésben lát módot, és az a feltétele, hogy a bankok a hitelezés növelésével hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez. Ha ez nem történik meg, akkor nagyon nehezen képzelhető el a csökkentés.

Egy átlagos hiteles - aki 2007-ben 20 éves futamidővel 7 millió forint kölcsönt vett fel - törlesztőrészlete a decemberi árfolyam alapján 77 ezer forint volt, ha nem rögzítették volna 256 forint 50 filléren az árfolyamot, akkor februártól 93 ezer forintot kellene fizetnie - ismertette. Így évi 180 ezer forintnak megfelelő összeget spórol meg - magyarázta a frakcióvezető, aki a parlament döntését bátornak és felelősnek nevezte.

Időben döntöttek a devizahitelek forintosításáról és a bankok elszámoltatásáról - mondta. Kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) előző napi döntése világossá tette, hogy a bankok időhúzó taktikája elbukott, az Ab kimondta: összhangban van az alaptörvénnyel és nem megkerülhető a bankok elszámoltatásáról szóló törvény végrehajtása.

Több mint 1,3 millió magyar család ezermilliárd forintot fog visszakapni, a devizahitelesek májusban, a forinthitelesek várhatóan október-novemberben - emelte ki. Jelezte: miután lezárul a bankok elszámoltatása, a mostani 77 ezer forintos törlesztőrészlete egy átlagos devizahitelesnek - aki nem vett igénybe külön kormányzati segítséget - 52-54 ezer forint körül lesz. Igaz tehát az az állítás, hogy 25-30 százalékkal fog csökkenni májustól a devizahitelek törlesztőrészlete - közölte.

Rogán a bankadó csökkentésére vonatkozó felvetésre azt mondta: arra leghamarabb a következő évi költségvetésben lát módot, és az a feltétele, hogy a bankok a hitelezés növelésével hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez. Ha ez nem történik meg, akkor nagyon nehezen képzelhető el a csökkentés. Ha elindul a hitelezés bővülése és a gazdasági növekedés újabb erőre kap - tartósan 2 százalékot meghaladó, illetve 3 százalék körüli mértéket ér el -, akkor el lehet gondolkodni a bankadó csökkentésén - jelentette ki.