Devizahitelesek: májustól fizetnek a bankok

A Fidesz frakcióvezetője szerint február elseje rendkívül fontos fordulópont a devizahitelesek számára.
portfolio.hu, MTI, 2015. január 30. péntek, 14:57
Fotó: Napi.hu

Rogán Antal a bankadó csökkentésére vonatkozó felvetésre azt mondta: arra leghamarabb a következő évi költségvetésben lát módot, és az a feltétele, hogy a bankok a hitelezés növelésével hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez. Ha ez nem történik meg, akkor nagyon nehezen képzelhető el a csökkentés.

Egy átlagos hiteles - aki 2007-ben 20 éves futamidővel 7 millió forint kölcsönt vett fel - törlesztőrészlete a decemberi árfolyam alapján 77 ezer forint volt, ha nem rögzítették volna 256 forint 50 filléren az árfolyamot, akkor februártól 93 ezer forintot kellene fizetnie - ismertette. Így évi 180 ezer forintnak megfelelő összeget spórol meg - magyarázta a frakcióvezető, aki a parlament döntését bátornak és felelősnek nevezte.

Időben döntöttek a devizahitelek forintosításáról és a bankok elszámoltatásáról - mondta. Kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) előző napi döntése világossá tette, hogy a bankok időhúzó taktikája elbukott, az Ab kimondta: összhangban van az alaptörvénnyel és nem megkerülhető a bankok elszámoltatásáról szóló törvény végrehajtása.

Több mint 1,3 millió magyar család ezermilliárd forintot fog visszakapni, a devizahitelesek májusban, a forinthitelesek várhatóan október-novemberben - emelte ki. Jelezte: miután lezárul a bankok elszámoltatása, a mostani 77 ezer forintos törlesztőrészlete egy átlagos devizahitelesnek - aki nem vett igénybe külön kormányzati segítséget - 52-54 ezer forint körül lesz. Igaz tehát az az állítás, hogy 25-30 százalékkal fog csökkenni májustól a devizahitelek törlesztőrészlete - közölte.

Rogán a bankadó csökkentésére vonatkozó felvetésre azt mondta: arra leghamarabb a következő évi költségvetésben lát módot, és az a feltétele, hogy a bankok a hitelezés növelésével hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez. Ha ez nem történik meg, akkor nagyon nehezen képzelhető el a csökkentés. Ha elindul a hitelezés bővülése és a gazdasági növekedés újabb erőre kap - tartósan 2 százalékot meghaladó, illetve 3 százalék körüli mértéket ér el -, akkor el lehet gondolkodni a bankadó csökkentésén - jelentette ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

agica6, 2015.01.30 16:48

Nagyon csúsznak az időpontok, a jövőhéten már június lesz belőle!Jókor döntöttek a forintosításról!Csakhogy akkor az vonatkozzon mindenkire!Az autóhiteleseket hagyjátok csak tényleg a ....-ba!Volt aki 180-on, lesz aki 256-on és majd lesz olyan is, aki 400-on fizeti vissza ugyanazt a "devizahitel"-t!Ez azért nevetséges!Ja és jönnek sokan azzal, hogy az autó az luxuscikk!Kérdezem én, hogy ezt a mai világra értette?Mert manapság már nem luxus, hanem a mindennapi megélhetés egyik eszköze!Sokan abba bele sem gondolnak, hogy valaki azért vett autót, mert rajta kívül még 4 ember életéért/munkájáért felel mindennap!És nem luxusautót vett, csak egy családi autót!De az igazságos a nagyok szerint, hogy támogassuk a lakáshiteleseket, csak ezzel azokat is támogatják, akik befektetési céllal vettek egy vagy több lakást, házat stb. Igazságos ez???????????????Mert szerintem rohadtul nem!Húzni kellett volna egy értékhatárt, ami fölött nem jár a "segítség" és mindezt értem a gépjárműhitelekre is!Mert azt valóban nem kell sajnálni és segíteni, aki pl. egy X6-os BMW-t vett, de azt lehet nem ártana, aki azzal jár dolgozni, mert tömegközlekedéssel nem oldható meg és a munkája és élete függ tőle!Ja és az eredetileg 48 e Ft-os törlesztőrészlet mára már 320 Ft-os árfolyam mellett 110.000 Ft-ra nőtt!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html