Devizahitelesek: még egy hónapig igényelhető a kedvezmény

A deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012. december végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben hívta föl "a bajba jutott devizahiteleseket, hogy éljenek az árfolyamgát adta lehetőségekkel".
NAPI, 2012. december 2. vasárnap, 10:31
Fotó: Napi.hu

Az árfolyamrögzítés célja, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lesz biztosítva. Így az egyes devizák árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre, így a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz.

A kedvezmény igénybe vevő adós legfeljebb 60 hónapon keresztül a svájci frank hitel törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 2,5 forinton rögzítik, az árfolyamgát feletti rész pedig gyűjtőszámlára kerül, ám a havi törlesztőrészlet egy részét a hitelező és az állam átvállalja, így a hiteladós a 60 hónap alatt több százezer forintnyi kedvezményben részesül. Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztőrészlet svájci frank esetén 30 százalékkal, japán jen esetén 20 százalékkal, euró alapú hitelek esetén pedig közel 10 százalékkal lesz alacsonyabb.

HOZZÁSZÓLÁSOK