BUX
38643

Devizahitelesek: Simor találkozna Orbánnal

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése - áll a jegybank közleményében.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 16:27

Hétfőn Simor András, az MNB elnöke levélben kezdeményezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel annak érdekében, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszútávú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére. Simor András tájékoztatni kívánja a miniszterelnököt arról is, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet, illetve a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket - írja a jegybank.

A jegybank elnöke egyeztetést ajánl a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről is, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket az MNB szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére.

A javaslatok célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése valamint olyan, a pénzügyi intézményekkel közös kockázatmegosztás kidolgozása, mely egyúttal biztosítja a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzését és a rendszerszintű kockázatok csökkentését is.

Az MNB Stabilitási jelentéseiben 2001 óta folyamatosan felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira, és javaslatokat tett a kockázatok kezelésének módjaira. A jegybank számos fórumon felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy az MNB nem rendelkezik a kockázatok kezeléséhez szükséges hatékony makroprudenciális szabályozói eszközökkel.

A jegybank a PSB ülésein (Pénzügyi Stabilitási Bizottság, melynek tagjai az MNB mellett a PSZÁF és az akkori Pénzügyminisztérium voltak; 2010-től Pénzügyi Stabilitási Tanács) is időről-időre figyelmeztetett az árfolyamban rejlő kockázatokra, és javaslatokat tett az árfolyamkockázat szempontjából fedezetlen devizahitelezés növekedésével járó kitettségek kezelésére. A jegybank korábban többször felhívta a jogalkotó és a Kormány figyelmét arra, hogy szabályozói eszközökkel történő beavatkozást lát szükségesnek a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok kezelésére.