Devizaswap-tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn 1 hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyen 100 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat.
Szász Péter, 2017. augusztus 21. hétfő, 16:09
Fotó: Napi.hu

A meghirdetett mennyiség 164 millió euró (50 milliárd forint) volt, amelyre a bankok 898 millió euró (273 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB 100 milliárd forint értékben kötött üzletet velük. Az egy hónapos swaptenderen kilenc bank vett részt - írja az MTI.

A hétfői tender eredményét, valamint a szerdai lejáratokat figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás változatlanul 950 milliárd forint. A tenderekkel az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditásból az 1 hónapos futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a 3 hónapos 350 milliárd forintot, a 6 hónapos 250 milliárd forintot, a 12 hónapos pedig 150 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a 3 hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.

HOZZÁSZÓLÁSOK