Devizaswap-tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 125 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1396 milliárd forintra emelkedik - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. november 13. hétfő, 21:20
Fotó: Pixabay

A jegybank honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség az egy és a három hónapos futamidőn 80-80 millió euró (25-25 milliárd forint), a tizenkét hónapos futamidőn pedig 160 millió euró (50 milliárd forint) volt, amelyre a bankok rendre 100 millió euró (31 milliárd forint), 170 millió euró (53 milliárd forint), illetve 765 millió euró (239 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 25 milliárd, a három és a tizenkét hónapos lejáraton pedig 50-50 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy, három és tizenkét hónapos swaptenderen 3, 2, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás november 15-én 1396 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 150 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 274 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 223 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 749 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.

HOZZÁSZÓLÁSOK