Fontos változások a magyar oktatásban 2019-től - ez vár a diákokra

Az új alaptantervet mégsem vezetik be 2019 szeptemberében, ahogy a felsőoktatási felvételi komoly szigorítása is 2020-ban kezdődik. Viszont emelkednek a hallgatói ösztöndíjak, új szabályok vonatkoznak a tanodákra és átalakul a Budapesti Corvinus Egyetem - összegez az eduline.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. január 1. kedd, 11:34
Fotó: Pixabay

Két lépcsőben emelkedik az egyetemisták és főiskolások tanulmányi ösztöndíja: 2019. február 1-től a 119 000 forintos hallgatói normatíva 128 520 forintra emelkedik, egy évvel később pedig 166 600 forintra. A felsőoktatási intézmények a hallgatói normatívából fizetik a szociális ösztöndíjat, alaptámogatást és a tanulmányi ösztöndíjat is - vagyis ha a normatíva emelkedik, a tanulmányi ösztöndíj is magasabb lesz.

A hallgatói juttatásokról szóló kormányrendelet alapján tanulmányi ösztöndíjat a felsőoktatási intézmények államilag támogatott, nappali tagozatos hallgatóinak legfeljebb 50 százaléka kaphat, az ösztöndíj minimális összegének pedig el kell érnie a normatíva öt százalékának megfelelő összeget. Ez eddig 5950 forint volt, jövő februártól 6425 forintra emelkedik a havi tanulmányi ösztöndíj legkisebb összege, 2020 februárjától pedig 8330 forint lesz.

Ez a háromezer forintot sem elérő emelés persze nem húzza ki a gödörből az anyagi problémákkal küzdő hallgatókat - értékelnek a portálon. Az emelést inkább azok érzik majd, akik nem a minimális összeget kapják a tanulmányi eredményük alapján, a 40 százalékos emelés sok esetben 10-12 ezer forintos többletet is jelenthet.

Nagy változás előtt áll a Corvinus

A Budapesti Corvinus Egyetemet 2019-től egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább, 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat - az ígéretek szerint 2020-tól is ugyanannyi hallgató tud majd ingyenesen tanulni az egyetemen, mint most.

A Corvinus átalakításásának egyik kulcsfontosságú eleme lesz például, hogy átalakul a képzési struktúra: a jelenlegi 3+2 vagy 3,5+2 év helyett egyes szakokon 4 éves alapképzési programot és 1 éves mesterképzési programokat hirdetnek meg. Ezek a képzések várhatóan 2020-tól indulnak majd.

Csak engedéllyel lehet majd tanodát működtetni

Júliustól csak az lehet tanoda, amelyet hivatalosan is tanodává minősítettek: június végéig minden intézménynek jelentkeznie kell a minősítésre, amely tanoda jellegű szolgáltatást végez.

Az év elejétől ugyanis a gyermekvédelmi törvényben rögzített szolgáltatás lesz a tanoda, ezek működését a kormány pályázati támogatással segíti. A tanodák a költségvetésben rögzített 2,5 milliárd forintos állami támogatásra pályázhatnak - azok a szervezetek indulhatnak, amelyek tanodai szolgáltatást nyújtottak az elmúlt egy évben, és ezt szeretnék fenntartani a jövőben is. Minden tanoda 12-15 millió forint támogatásra pályázhat, annak függvényében, hogy hány gyermekkel foglalkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK