Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky arról ír, hogy a Cipruson bejegyzett Media Development Management Kft. (MDM), amely közvetve Heinrich Pecina osztrák üzletember tulajdona, megvásárolta az ország "utolsó három, kormánytól független regionális újságját".

Pecina volt az, aki tavaly eladta a Mediaworks céghez tartozó magyar regionális médiacsomagot egy olyan cégnek, melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök közeli bizalmasa.

Előzőleg azonban hagyta, hogy bezárják a médiacsoport "zászlóshajóját", a legnagyobb kormánykritikus lapot, a Népszabadságot. Budapesten már azt találgatják, nem az lesz-e az újabb ügylet következménye, hogy az együtt napi százezres példányszámban megjelenő, magyar viszonylatban jövedelmező lapokat majd egy kormányközeli oligarchának adják tovább?

"A magyar ellenzéki újság, a Népszabadság tavalyi bezárása szimbóluma lett a kormánytól független média gyengülésének" - írja Kálnoky, aki szerint a kormány stratégiája világos: Magyarország regionális médiumait "időben", a 2018-as választások előtt, "lehetőleg teljesen egy kézbe kell venni".

Magyarországon az utóbbi években jelentősen zsugorodott a média sokszínűsége, legalábbis a nyomtatott sajtótermékek piacán, de a digitális médiában is észrevehetők olyan törekvések, hogy a legnagyobb online portálok kormányhoz közeli kezekbe kerüljenek - állapítja meg cikkében a Die Presse tudósítója.