A Századvég elemzőinek megítélése szerint a GDP-növekedés 2014-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,7 százalékot. Az éves infláció idén és 2015-ben is a jegybank 3 százalékos célja és a maginfláció alatt marad, 2014-ben 0,4 százalék lesz, 2015-ben 2,6 százalékra gyorsulhat - áll az előrejelzésben.

A nyomott inflációs környezet, valamint az Európai Központi Bank júniusban bejelentett likviditásbővítő csomagjának következtében fennmaradó kedvező globális hangulat lehetőséget teremt az óvatos jegybanki kamatcsökkentés folytatására, melynek mélypontját ősszel, 2 százaléknál várják a cég elemzői.

Az államháztartás idei hiánya a Századvég Gazdaságkutató becslése szerint a kormányzati előirányzatnál is kedvezőbb lehet, amihez hozzájárul az önkormányzati szektor kedvező pozíciója. Az uniós módszertan szerint számítva a GDP-hez mérten az államháztartási deficit aránya idén 2,5 százalék, jövőre 2,9 százalék lehet.

A Századvég elemzése szerint a gazdaság szerkezete 2014 induló negyedévében is kiegyensúlyozottnak nevezhető. A termelési oldalon a mezőgazdaság kivételével - ahol a bázishatás miatt zsugorodást regisztráltak - a meghatározó nemzetgazdasági ágak növekedni tudtak.
Az elemzés alapján a legfőbb hajtóerőt az ipari termelés és a szolgáltatói szektor jelentette.

Az export és az import közel azonos ütemű bővülése mellett a külkereskedelmi aktívum nőtt, a nettó export így 0,5 százalékponttal emelte az éves GDP-növekedés ütemét.

Az egész gazdaság, és így a belső felhasználás motorja a beruházás volt, melynek növekedését az első negyedévben a versenyszféra vezérelte.

Nőtt a reálbér, lecsapódott a fogyasztásban

A foglalkoztatás és a reálbérek növekedésének hatására a rendelkezésre álló jövedelem bővült, ami a gyorsuló fogyasztásban csapódott le. A belföldi felhasználás együttesen 3 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez - olvasható az elemzésben.

A Századvég elemzői szerint a nyolc éve nem látott mértékű várható teljesítmény fontos jellemzője ugyanakkor, hogy sem a külső, sem a belső egyensúlyt nem veszélyezteti.

A növekedés motorja a beruházás lesz

A külkereskedelmi többlet fennmaradását a lassan élénkülő nemzetközi gazdasági környezet vezérli, míg az idei évben a növekedés motorja a beruházás, jövőre a fogyasztás lesz.

Az elemzés kitér arra: a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának második szakasza beindulni látszik, ami segíti a versenyszféra beruházásainak további bővülését, így a szektor tartósan átveheti az uniós forrásokból megvalósuló állami nagyberuházások szerepét.

A fogyasztás növekedését a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése hajtja. A tartósan kedvező gazdasági kilátások és az alacsony kamatok következtében a háztartások fogyasztási hajlandóságának emelkedésére számítanak az elemzők: csökken az "óvatossági megtakarítások" mértéke, továbbá a bankrendszerben a mérlegalkalmazkodás folyamata is lezárul jövőre.