A magyar dinnyék fele oda lett, a drágulás is betett

Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 27. csütörtök, 07:42
Fotó: MTI Fotó / Vajda János

Az alacsony termés elsősorban a kötések idején jellemzően hűvösebb, csapadékosabb idő, illetve nyáron a megszokottnál kevesebb fény következménye. A dinnye lassabban fejlődött, már a korai érésű fajtáknál látszott egy kéthetes csúszás, ami az egész szezonban megmaradt - mondta el Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak.

A terméskiesést az árak valamelyest kompenzálták, de azt nem lehet kijelenteni, hogy jó évet zártak a dinnyetermelők. A kilogrammonként 60-70 forint körüli idei átlagos felvásárlási ár megfelelő, de a hozamok hektikussága miatt egyes termelőknek kifejezetten rosszul sikerült az idei dinnyeszezon. (A KSH adatai szerint 2014 és 2018 között a görögdinnye felvásárlási átlagára kilónként 31 és 41 forint között volt.)

A dinnye idei termőterülete négyezer hektár körül alakult, ez körülbelül 10 százalékkal kisebb a tavalyinál. Gubacsi Zoltán szerint az elmúlt években a terület nagyságában ezerhektáros plusz-mínusz mozgás volt.

Az export ugyanakkor beindult, mégpedig a termelők szerint kielégítő felvásárlási átlagárakkal. Az idei szezonban Németország mellett Csehország és a szomszédos országok jelentik a fő piacot - írta a Világgazdaság az MTI szerint.

A rossz dinnyetermés nem lóg ki a hazai mezőgazdasági eredmények közül idén: a száraz tél és tavasz, valamint az április-májusi fagyok a legtöbb termésfajta 50-80 százalékát elpusztították. Most pedig várhatóan az őszi almatermés is kifejezetten rossz lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.08.27 08:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.27 07:58

Én nem hiszek a FruitVeB nyilatkozatainak. És valahogy mindig ezeket találja meg a sajtó. Érdekes.
Inkább hiszek a saját szememnek és fülemnek. 2 napja mondta egy ismerősöm, németben dolgozik, hogy oda visznek jó magyar árut, és normális árban van. A németek is keresik, szeretik a magyar dinnyét, mert oda a jobbat, édesebbet viszik.
Pont erről pofáztam tavasszal, amikor nem lehetett kimenni, hogy olyan magyar paprika volt a boltban, amit eddig nem láttam. Szebb csomagolású, jó ízű, szép áru. Szentesi paprika.
Ezért is haragszom az itt balhézó termelőkre, akik több támogatást és árdrágítást erőszakolnak rá a boltokra, és korlátozni akarják a külföldi árut.
Akkor ők se vigyék külföldre az árut, és adják kinti árakon itthon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html