Beragadt diplomák: így áll a nagy roham

Magyarországon körülbelül 75 ezer felsőoktatási oklevél ragadt bent a nyelvvizsga hiánya miatt, ezekből a Világgazdaság által megkérdezett felsőoktatási intézményekben eddig több mint 13 ezret vehettek át a hallgatók.
Domokos László, 2020. június 12. péntek, 11:11
Fotó: Getty Images

A legtöbb diploma a bölcsészi és a gazdálkodási területeken ragadt benn a nyelvvizsga hiánya miatt, de éppen ezeken a területeken tanul a legtöbb hallgató is - válaszolta a napilap megkeresésére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A HÖOK szerint a döntés kifejezetten a társadalomtudományi és pedagógusi területen végzők diplomaszerzését könnyíti meg. Az Oktatási Hivatal októberre ígért statisztikát a ki nem osztott diplomákról.

Még április elején jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy 75 ezer diák mentesülhet a nyelvvizsga-kötelezettség alól.

A Világgazdaság által megkérdezett felsőoktatási intézmények közül a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) folyamatosan adják ki a diplomákat, június elején már 1600 fölött tartottak. A Budapesti Corvinus Egyetemen a legnagyobb roham - 600 igényléssel - a hivatalos bejelentés utáni első két napon volt, június elejéig 1619 kérelem érkezett, és az egyetem becslése szerint összesen mintegy kétezer várható.

A Budapesti Műszaki Egyetemen eddig 1600 volt hallgatónak állítottak ki oklevelet. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a hatezer volt hallgatójából már négyezerrel egyeztette az adataikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tamtam, 2020.06.12 12:50

Valami nem stimmel. Felsőoktatási intézménybe jár, és nem tud letenni egy nyelvizsgát. Vagy az oktatás gyenge, vagy a tanuló. Legyen ez az tanuló baja. Szomorú, hogy adófizetők pénzéből külön adtak pénzt, csak tegye le a nyelvizsgát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html