BUX
37689

Diplomáciai botrány lehet Orbán szavai miatt

Aggályosnak nevezte a magyar miniszterelnök Horthy Miklóssal kapcsolatos múlt heti megnyilvánulását Yossi Amrani, zrael magyarországi nagykövete a Hír TV Newsroom című műsorában.

Dzindzisz Sztefan, 2017. június 29. csütörtök, 07:53

Orbán Viktor kivételes államférfiúnak nevezte a volt kormányzót. Ezzel kapcsolatban Yossi Amrani elmondta, hogy diplomáciai úton magyarázatot kértek Orbán Viktor kijelentései miatt.

"Az a kijelentés, amelyet múlt héten a miniszterelnök tett, ugyan értem a kontextust, azért ez mégiscsak eléggé aggályos volt számunkra, mert nyilvánvalóan tudjuk, hogy Orbán úr jó barátja Izraelnek és a zsidó népnek, és elismerjük azon erőfeszítéseit, amellyel támogatja a zsidóság életét Magyarországon. De Horthyt kivételes vezetőnek nevezni abban a történeti kontextusban, hát lehet így vagy úgy értelmezni ezt, de ez mindenképpen meglepetést keltett bennünk, és diplomáciai csatornákon kértük ennek a tisztázását" - mondta a Hír TV-ben Izrael Állam magyarországi nagykövete. (A Fidesz és Trump zűrös kapcsolata: itt a kormánypárti magyarázat.)

Kép: MTI Fotó / Máthé Zoltán