Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az európai gazdaság az elmúlt nyolc-tíz évben folyamatosan fejlődött, nagyon sok helyen nőtt a dolgozói szegénység, nőtt a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti különbség - mondta az európai minimálbérről rendezett konferenciát megnyitó beszédében az ellenzéki politikus az MTI szerint.

Az európai minimálbér szabályozása többek között arról is szól, hogy a politikusok szembenéznek ezzel a problémával, és a demokrácia, valamint a szabad piac keretei között megpróbálnak megoldásokat keresni. Európában ugyanis vannak olyan országok, ahol nem lehet megélni a tisztességes, nyolcórás munkáért kapott bérből - mondta Dobrev Klára. Ennek következménye, hogy például Magyarországról is sok százezren vándorolnak külföldre. Tanárhiány van, nincsenek bölcsődei dolgozók vagy szociális munkások, nincsenek dolgozók a kormányhivatalokban, elköltöznek az orvosok és az ápolók.

A szabad mozgás, a munkavállalás szabadsága fantasztikus lehetőség, de ez Kelet-Európában milliók számára a megélhetés miatt vált kényszerré - véli az ellenzéki politikus.

A DK azért is indított konzultációt az európai minimálbérről, hogy beszélni tudjanak a témáról az érintettekkel, a szakszervezetekkel, a munkavállalókkal és a munkaadókkal - közölte Dobrev Klára a szakszervezeti vezetők részvételével tartott fórumon.