Itt az EP-választás nagy fordulata: új helyzetben az ellenzék

Szerinte két nagy nyertese van a Fidesz mellett az EP-választásoknak: a Momentum és a Demokratikus Koalíció. A politológus az előzetes eredmények alapján így látja a helyzetet.
Szabó Dániel, 2019. május 26. vasárnap, 20:49
Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

Az eddig hallott hírek és számok alapján ez a mai választás jelentősen megváltoztatja az ellenzéken belüli erősorrendet és összezavarja az eddigi ellenzéki politizálást. Új helyzet lesz, amelynek lesznek nyertesei (úgy néz ki, a DK és a Momentum) és vesztesei (a többiek) - írja Facebook-bejegyzésében Török Gábor politológus.

A szakértő a választások előtt azt mondta, hogy a vasárnapi választásnak minimális belpolitikai tétje van. "A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni, még az sem lehetetlen, hogy az unióban a legnagyobbat: az alapvetően kétpárti Máltán a Munkáspárt 58 százalék körüli szavazatarányra számíthat, ehhez hasonló eredmény nálunk sem lenne elképzelhetetlen. Meglepetést csak az jelentene, ha a Fidesz nem szerezne abszolút többséget, azaz - mint a tavalyi parlamenti választáson - nem lépné át az 50 százalékot" - jósolta akkor, majd arról írt, hogy az európai porondon milyen dilemma előtt áll a két magyar kormánypárt. Prognózisáról itt írtunk részletesen.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK