A gázolaj jövedéki adójának a kormány által tervezett, vélhetően november 1-jétől életbe lépő emelése nyomán könnyen lehet, hogy a dízel drágább lesz, mint a 95-ös benzin. A Mol szerdán bruttó 7 forinttal emeli a benzin, illetve 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, így a benzin átlagára 386 forintra, a dízelé 371 forintra nő. Ez a jelenleg 15 forintos különbség tűnhet el egyik napról a másikra a 11. hónapban.

Igaz, volt már arra példa a magyar piacon, hogy a dízel drágább a benzinnél, ám azt piaci folyamatok okozták.

Jelenleg a benzin esetében literenként 120, a gázolajnál 97,35 forint a jövedéki adó, utóbbi a kormány döntése értelmében 110 forintra emelkedik. Miután a keddi kormányzati bejelentés kerekítést is tartalmazott, vagyis úgy szólt, hogy 97 forintról nő 110-re a jövedéki adó, nem kizárt, hogy 110,35 forint lesz a vége. E forgatókönyvet feltételezve kereken 13 forintos jövedékiadó-emelés esetén az áfás ár 16,25 forinttal nőhet, ami nagyobb, mint a benzin és a gázolaj említett árkülönbsége. Ezzel az az idehaza szokatlan helyzet állhat elő, hogy a dízel literjéért többet kell majd fizetniük az autósoknak, mint a 95-ösért.

Az autósokat egyértelműen negatívan érinti az intézkedés, ám kérdés, hogy mi lesz a fuvarozókkal. Ők jelenleg literenként - a kereskedelmi gázolajár konstrukció keretében - 6,50 forintot igényelhetnek vissza. Ha ez nem változik, az áremelés újra a külföldi tankolásra ösztönözheti a kamionok tulajdonosait.

Az utóbbi években egyébként kétszer emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója: 2009. július 1-jén és 2010. január 1-jén. A növekedés mértéke a benzinnél mindkét emelést figyelembe véve 16,50 forint/liter, míg a dízelnél 12,35 forint/liter, amire még rájött az áfa is. A közelmúltra is jutott egy jövedékiadó-emelés: az E85, azaz a bioetanol esetében 40 forintra srófolták fel a közterhet.