Döbbenet a kutakon: a benzin fölé kergeti a dízel árát a kormány

A jövedéki adó emelésével eltűnik a most meglévő különbség a két üzemanyagfajta ára között.
NAPI, 2011. szeptember 6. kedd, 18:01
Fotó: Napi.hu

A gázolaj jövedéki adójának a kormány által tervezett, vélhetően november 1-jétől életbe lépő emelése nyomán könnyen lehet, hogy a dízel drágább lesz, mint a 95-ös benzin. A Mol szerdán bruttó 7 forinttal emeli a benzin, illetve 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, így a benzin átlagára 386 forintra, a dízelé 371 forintra nő. Ez a jelenleg 15 forintos különbség tűnhet el egyik napról a másikra a 11. hónapban.

Igaz, volt már arra példa a magyar piacon, hogy a dízel drágább a benzinnél, ám azt piaci folyamatok okozták.

Jelenleg a benzin esetében literenként 120, a gázolajnál 97,35 forint a jövedéki adó, utóbbi a kormány döntése értelmében 110 forintra emelkedik. Miután a keddi kormányzati bejelentés kerekítést is tartalmazott, vagyis úgy szólt, hogy 97 forintról nő 110-re a jövedéki adó, nem kizárt, hogy 110,35 forint lesz a vége. E forgatókönyvet feltételezve kereken 13 forintos jövedékiadó-emelés esetén az áfás ár 16,25 forinttal nőhet, ami nagyobb, mint a benzin és a gázolaj említett árkülönbsége. Ezzel az az idehaza szokatlan helyzet állhat elő, hogy a dízel literjéért többet kell majd fizetniük az autósoknak, mint a 95-ösért.

Az autósokat egyértelműen negatívan érinti az intézkedés, ám kérdés, hogy mi lesz a fuvarozókkal. Ők jelenleg literenként - a kereskedelmi gázolajár konstrukció keretében - 6,50 forintot igényelhetnek vissza. Ha ez nem változik, az áremelés újra a külföldi tankolásra ösztönözheti a kamionok tulajdonosait.

Az utóbbi években egyébként kétszer emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója: 2009. július 1-jén és 2010. január 1-jén. A növekedés mértéke a benzinnél mindkét emelést figyelembe véve 16,50 forint/liter, míg a dízelnél 12,35 forint/liter, amire még rájött az áfa is. A közelmúltra is jutott egy jövedékiadó-emelés: az E85, azaz a bioetanol esetében 40 forintra srófolták fel a közterhet.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.09.08 15:13

Jó lenne egy olyan kormány,olyan emberekkel,akik mindenhol minden körülmények között egyet mondanának,és azt is cselekednék.Mert ez a választópolgárok hülyének nézése.
Tehát szakértők kellenek,nem politikusok!
Kis hazánkban már nincs szavahihető politikai erő,így ki közül lehet választani majd?Értem!A rossz és a rosszabb között.Hááááátttt..... ez is egy lehetőség!
Önszerveződés,más alternatívák,más elképzelésekre van szükségünk.Vagy tovább ülünk a gödör alján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.09.08 10:19

@levai jozsef: Még "pro libertate" hozzászólását megtoldanám azzal, hogy egy tegnap megjelent hír szerint Magyarország 4 helyet javított a versenyképességi listán, az 52. helyről feljött a 48. helyre. Ez önmagában örömteli hír. A kormány saját magának tudja be ezt az eredményt. Nos az érdem itt sem az övék. Az okokról kiderült, hogy infrastrukturális beruházásaink révén ( elsősorban informatikai, de az autólályákat is idesorolták) léptünk előre. De ezek a beruházások, amelyek eredményei mostanra értek be, nem egy éve kezdődtek ám, hanem még bőven-bőven a korábbi kormány alatt. Voltak azonban visszahúzó okok is, amelyeke miatt "csak" 4 helyet léptünk előre. A plitikusokba közszférába vetett bizalom alapján a 130. vagyunk. Ebben is van szerepe az előző kormánynak, de azért a jelenlegi kormány politikusainak vannak ezen a téren elvitathatlan "érdemei"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.09.08 09:55

@levai jozsef:
Téged az ékezetek akadályoznak a szövegértésben, ugye?

Szó sincs holmi közleményben való dicséretről, a Fitch egyik munkatársa nyilatkozta, hogy "a magyar kormány komolyan veszi a költségvetés konszolidálását és az államadósságot a GDP 75 százalékára, vagy még kevesebbre csökkentheti az év végére".
Annak jobban örülnék, ha azt méltatnák, hogy "a magyar kormány konszolidálta a költségvetést és csökkentette az államadósságot". Erre azonban, úgy tűnik, még várni kell. Ez a különbség az ígéretek és a tettek között...

Azt meg nyilván a Fitch is tudja, hogy Orbán és kormánya nyilatkozatait mennyire szabad komolyan venni. Hagy idézzek a főnöködtől: "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok." Világos beszéd, ugye?

Jó, figyeljünk a tettekre. A fideszkormány, miután felélte az örökölt tartalékokat, jelenleg mindent elkövet a magyar gazdaság megfojtásáért. Szépen halad. Azért örülök, hogy szerinted "minden rendben"... A Fitch vélhetően nem így látja: nem hogy felértékelte volna a magyar adósságot, még a kilátást sem változtatta pozitívra... a bóvli peremén...

Ami pedig az első negyedévi 2,5 %-os növekedést illeti: talán még emlékszel, ezt kizárólag az exportnak köszönhettük. Mit gondolsz, mikor épültek ki azok az export-kapacitások, amik most teljesítettek? Talán a fideszkormány alatt? (Azon sem lepődnék meg, ha ezt hinnéd.) Amit a kormányod és te ez ügyben produkáltok, azt "idegen tollakkal kérkedés"-nek nevezi a magyar.

A beígért államadósság-csökkentéshez is fűznék egy gondolatot. A nagyobb részét, 3 milliárd eurót a deviza-tartalékból kívánja fedezni a fideszkormány. Ugye, tudod, hogy a tartalékból történő adósság-törlesztés nem csökkenti a nettó államadósságot?
Ez a cirkusz lassan olyan megalázóan átlátszó lesz, hogy talán még a magadfajta is felfogja: zsonglőrködés a mutatókkal, semmi egyéb.

Egyébként nem irigyellek, mindig ugyanazok a panelok: a kormány tökéletes, az előző kormányok mindent elrontottak, a világ összefogott a forradalmi kormány ellen. Unalmas meló lehet, viszonyt nem igényel különösebb fejtörést. Sőt.

(Bocs, hogy én is ékezetekkel írok. Szerintem a magyar nyelvben ez így helyes, és nem érdekel különösebben, mit értesz meg.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.09.08 00:29

@levai jozsef: Arra is emlékszel, amikor Varga és Kósa benyögött egy-két jól sikerült mondatot és övön aluli ütést mértek a forintra és a magyar részvénypiacra. Szóval azért a politikusok előbb utóbb belátják, hogy a piac erősebb náluk, (Merkel kisasszony is be fogja látni) és az dicsérendő, hogy legalább dolgoznak a problémákon a fidesz politikusai, szerintem a kormányzási időszak végéig lesz néhány jó húzásuk is, nemcsak rossz. Előbb utóbb, néhány nap alatt rájönnek talán, hogy a dízel jövedéki adóemeléssel tulajdonképpen kivel akartak kib.szni. Mert tegnap még nem tudták. Szóval ezt a csapkodást !?
A hitelminősítők pedig össze-vissza beszélnek, kifejezetten utálják a posztkommunista Mo-ot. Nem tudom miért. Na mindegy, eddig semelyik sem minősített vissza (fel)legalább 1 kategóriával minket, a Fitch is csak azt mondat, hogy már stabil a kaki és mintha már nem bűzlene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.09.07 23:28

@pro libertate: a szocialista-liberal kormanyok elso 6 eveben a vilaggazdasag es az europai gazdasag reg nem latott novekedesben volt.akkor a magyar gazdasag minden evben alul teljesitett.vilag konjunktura volt,itthon megvolt a jo kis regios utolso 2-3%.azokban az idokben huzott el mellettunk az eszt,szlovak,cseh stb... gazdasag.az akkori magyar kormanyok nem tudtak kihasznalni azokat az eveket,csak az adossagunk nott.
a mostani jobboldali kormany az elso negyed evben produkalt egy 2.5%-os novekedest,az elmult hat ev legjobb eredmenye volt.
a fitch ratings megjelentetett egy kozlemenyt a jelenlegi kormany dicseretevel.a hvg-n volt a cikk.melyben leirjak,hogy a jelenlegi kormany a helyes gazdasagi uton jar es udvozoltek a minap bejelentett lepeseket. ok is a lassulo europai gazdasagot okoljak a kiigazitasert.a magyar export 85%-a oda megy.
hozzaszolasod mar megint eros ferdites es retteges.nyugodj meg,minden rendben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html