Döbbenetes drágulás a bankokban - nem avatkozik be a kormány

A kormánynak nem szükséges közbelépnie a pénzügyi tranzakciós illeték "áthárítása" megakadályozására, a felügyelet beavatkozási lehetőségei elégségesek - véli Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára.
Napi Gazdaság, 2013. október 15. kedd, 10:29
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi tranzakciós illeték alanyai a pénzforgalmi szolgáltatók, e megoldásnak két következménye van: egyrészt az adóhatóság a bevallási, befizetési kötelezettség teljesítését kizárólag a hitelintézetektől várhatja (így fogalmilag kizárt bárminemű "áthárítás" tiltása), másrészt az adóalanyok csak versenypiaci szempontokat figyelembe véve tudják költségeiket a szolgáltatási díjakban érvényesíteni - állapította meg Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára Simon Gábor és Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselők kérdésére adott írásos válaszában. Amint arról beszámoltunk, szeptemberben új lendületet vett a banki szolgáltatások drágulása, éves összevetésben már közel 46 százalékos áremelkedést mutatott ki a KSH a korábbi hónapok 20-30 százalékos tempója után.

Figyel az MNB

Tény, hogy a szolgáltatási díjak változása a korábbiaknál tudatosabb fogyasztói magatartást kíván meg, hiszen a szolgáltatási díjak az illeték bevezetése óta különbözőképpen változtak. Ezen díjszabások nyilvánosan elérhetők. Például a bankkártyás fizetéseknél több hitelintézet nem számít fel díjat; a pénzforgalmi szolgáltatók a bankszámlán tartott készpénzt, lekötéseket és az ezekkel kapcsolatos technikai műveleteket nem terhelik extra díjakkal; az átutalások díja is különböző az egyes hitelintézeteknél. Általánosan elmondható, hogy az elektronikus fizetési módszerek fokozottabb alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a költségek - fogalmazott Cséfalvay.

Véleménye szerint jogos elvárás az is, hogy amennyiben valamely pénzintézet nem tartja be a banki szolgáltatási díjak emelésére a jogszabályi előírásokat, a piacfelügyeleti rendszer haladéktalanul lépjen fel ez ellen. A pénzintézetek jogszerű működésének őre október 1-jétől a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jogutódjaként.

Nem kell a kormánynak lépnie

Álláspontom szerint a felügyelet által nyújtott jogorvoslati lehetőség hatékony segítséget jelent a fogyasztóknak, mint ahogyan a felügyelet pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi eljárásai az indokolatlanul áthárított banki költségek visszafizetését írták elő - írta Cséfalvay. Mindezekre tekintettel jogszabályi rendelkezés nem engedélyezi vagy tiltja az egyes hitelintézeti adók vagy a tranzakciós illeték kapcsán keletkező adóterhek "áthárítását" a fogyasztókra.

A szolgáltatási díjak kapcsán felmerülő jogviták, fogyasztóvédelmi panaszok kezelésére csak a hatékony jogorvoslati rendszeren belül látok lehetőséget, ennek megfelelően külön szabályozási vagy egyéb lépések megtétele a kormány részéről nem szükséges az "áthárítás" megakadályozására, annak eszközéül a jelenlegi hitelintézeti szabályozás és a jogorvoslati lehetőségek szolgálnak - olvasható a válaszban. Amint arról korábban beszámoltunk, a felügyelet sorra osztogatta a büntetéseket az illetéket áthárító bankoknak, de a jelek szerint a bankok az egyéb költségek emelésével így is igyekeznek továbbterhelni a magasabb elvonást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2013.10.15 16:55

Persze, hogy nem avatkozik be a kormány, hisz fejni akarja a bankokon keresztül a lakosságot, vállalkozásokat. Kezdettől erre ment ki a buli. Rezsicsökkentés dettó. Nem tudom, feltűnt-e bárkinek is, hogy egyetlen olyan sarcoló intézkedést nem tettek semelyik szektorban, amely közvetlenül érintette volna a költségvetés kiadásait, azaz a kormányzatnak pénzt kellett volna áldoznia. A rezsicsökkentésben pl egy tized százalék ÁFA csökkentést nem vállalt az állam.
Erre mondják, hogy könnyű a más fszát a csalán közé tolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Evander, 2013.10.15 14:44

@lauda: "Én azt választom, megszüntetem a bankszámlámat , és mindent kp ben rendezek, hozza ki a postás , és nyerek havi 5 ezret."
Mit gondol a kp-ben vásárolt termékek árában megjelenik a tranzakciós illeték?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

apapapa, 2013.10.15 14:03

A cél elérve!
A polgárok ne a kormányra fújjanak az adóemelések miatt, hanem a szolgáltatókra.(bankok, telekomok, biztosítók, szállítók, üzletláncok, stb.) Még az ÁFA emeléséből követkő áremelésért is a kereskedőket hibáztatta az átlag magyar... hiszen neki fizet, nem az adóhivatalnak. Közgazdasági Nobel-díj járna annak aki ezt ilyen zseniálisan kitalálta.
Más kérdés, hogy ezt egy tényleg öntudatos, polgári módon gondolkodó néppel megáldott országban (lásd rothadó nyugat)nem lehetne megcsinálni. Putyinizmus.
Ha ilyen buta birkák vagyunk, megérdemeljük a sorsunkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.15 14:03

@lauda: Ezt nem teheti, nem tud mindent kp-ban fizetni, s a is van adó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bugmenot, 2013.10.15 13:56

@Evander:
Ha a bankok áthárítják az adót, akkor az a baj, mert az emberek fizetik meg.
Ha a bankok nem hárítják át, akkor az a baj, mert akkor visszafogják a hitelezést, és az emberek fizetik meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html