Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyi tranzakciós illeték alanyai a pénzforgalmi szolgáltatók, e megoldásnak két következménye van: egyrészt az adóhatóság a bevallási, befizetési kötelezettség teljesítését kizárólag a hitelintézetektől várhatja (így fogalmilag kizárt bárminemű "áthárítás" tiltása), másrészt az adóalanyok csak versenypiaci szempontokat figyelembe véve tudják költségeiket a szolgáltatási díjakban érvényesíteni - állapította meg Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára Simon Gábor és Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselők kérdésére adott írásos válaszában. Amint arról beszámoltunk, szeptemberben új lendületet vett a banki szolgáltatások drágulása, éves összevetésben már közel 46 százalékos áremelkedést mutatott ki a KSH a korábbi hónapok 20-30 százalékos tempója után.

Figyel az MNB

Tény, hogy a szolgáltatási díjak változása a korábbiaknál tudatosabb fogyasztói magatartást kíván meg, hiszen a szolgáltatási díjak az illeték bevezetése óta különbözőképpen változtak. Ezen díjszabások nyilvánosan elérhetők. Például a bankkártyás fizetéseknél több hitelintézet nem számít fel díjat; a pénzforgalmi szolgáltatók a bankszámlán tartott készpénzt, lekötéseket és az ezekkel kapcsolatos technikai műveleteket nem terhelik extra díjakkal; az átutalások díja is különböző az egyes hitelintézeteknél. Általánosan elmondható, hogy az elektronikus fizetési módszerek fokozottabb alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a költségek - fogalmazott Cséfalvay.

Véleménye szerint jogos elvárás az is, hogy amennyiben valamely pénzintézet nem tartja be a banki szolgáltatási díjak emelésére a jogszabályi előírásokat, a piacfelügyeleti rendszer haladéktalanul lépjen fel ez ellen. A pénzintézetek jogszerű működésének őre október 1-jétől a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jogutódjaként.

Nem kell a kormánynak lépnie

Álláspontom szerint a felügyelet által nyújtott jogorvoslati lehetőség hatékony segítséget jelent a fogyasztóknak, mint ahogyan a felügyelet pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi eljárásai az indokolatlanul áthárított banki költségek visszafizetését írták elő - írta Cséfalvay. Mindezekre tekintettel jogszabályi rendelkezés nem engedélyezi vagy tiltja az egyes hitelintézeti adók vagy a tranzakciós illeték kapcsán keletkező adóterhek "áthárítását" a fogyasztókra.

A szolgáltatási díjak kapcsán felmerülő jogviták, fogyasztóvédelmi panaszok kezelésére csak a hatékony jogorvoslati rendszeren belül látok lehetőséget, ennek megfelelően külön szabályozási vagy egyéb lépések megtétele a kormány részéről nem szükséges az "áthárítás" megakadályozására, annak eszközéül a jelenlegi hitelintézeti szabályozás és a jogorvoslati lehetőségek szolgálnak - olvasható a válaszban. Amint arról korábban beszámoltunk, a felügyelet sorra osztogatta a büntetéseket az illetéket áthárító bankoknak, de a jelek szerint a bankok az egyéb költségek emelésével így is igyekeznek továbbterhelni a magasabb elvonást.