A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) nyári akcióellenőrzése során 798 foglalkoztató közel 3500 munkavállalójának foglalkoztatási körülményeit vizsgálta; a felügyelők az ellenőrzött munkáltatók 74 százalékánál, illetve az érintett munkavállalók 66 százalékát érintően állapítottak meg szabálytalanságokat.

Gedeon András, az NMH munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferensének pénteki közlése szerint az ellenőrzések fókuszában elsősorban például a kis- és nagyobb volumenű építkezések, különböző kereskedelmi egységek (boltok, áruházak, standok, pékségek), változó (fesztivál, vásár) és állandó helyen működő vendéglátó-ipari egységek (éttermek, szálláshely szolgáltatók), mezőgazdasági területek és feldolgozóipari létesítmények voltak.

A munkáltatók körében tapasztalt magas, 74 százalékos jogsértési arány és a szabálytalanságok jellege alátámasztotta a napokban indult országos célvizsgálat indokoltságát, amelynek fókuszában a kereskedelmi szektor és a munka- és pihenőidő szabályainak betartása áll - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Az ellenőrzés alá vont munkáltatók által elkövetett szabálytalanságok egy része olyan súlyos szabályszegésnek minősült, amelyek miatt - a felügyelőségek által előzetesen megadott adatok alapján - közel 300 munkaügyi bírságot szabtak ki, valamivel több, mint 30 millió forint értékben.

Az ellenőrzött foglalkoztatókkal szemben jellemzően jogviszony bejelentésének elmulasztása, illetve munkaszerződés nélküli foglalkoztatás, a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos, valamint a munkaidőre vonatkozó szabályok megszegése miatt kellett eljárnia a munkaügyi hatóságnak. Ezenkívül volt példa a garantált bérminimumra, illetve minimálbérre, valamint a pótlékokra és a szabadságokra vonatkozó rendelkezések megszegésére is.

A munkaügyi hatóság képviselői a vizsgálatok alkalmával harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatásával is találkoztak amely leginkább a sütőiparban fordult elő. Ezen jogsértés leggyakrabban előforduló megjelenési formája a munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatás volt - olvasható a közleményben.