A jelenlegi milliliterenként 55 forint helyett április 1-től 65 forint jövedéki adó terheli az elektronikus cigaretták töltőfolyadékát - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalára feltöltött dokumentumból.

Az e-cigarettát január óta terheli jövedéki adó. Jelenleg a töltőfolyadék milliliterjén 55 forint a jövedéki teher, az egyszer használatos termékek adója 10 forint darabonként, utóbbiak folyadékán pedig 70 forint az adó, szintén milliliterenként.

Miért kell egyáltalán fizetni?

Korábban Szávay István országgyűlési képviselő azt kérdezte a szaktárcától, hogy miért kell egyáltalán fizetni a nem nikotinos töltőfolyadékok után. A parlament honlapjára feltöltött írásbeli kérdésre Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti- és adóügyekért felelős államtitkára válaszolt. Tállai szerint az e-cigaretta a hagyományos dohánytermékek helyettesítője, és nincs jelentősége, hogy van-e benne nikotin vagy sem. Mivel az adóztatással kapcsolatban fontos követelmény, hogy átlátható legyen, nem tudnak olyan szabályozást támogatni, amely bizonyos összetevők meglétének vizsgálatát írná elő.

Folyamatos adóemelés

A hagyományos cigaretták adója folyamatosan emelkedik. A cigarettán 2016 szeptemberéig 15,7 ezer forint volt az adó ezer darabonként és az eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 ezer forint. Ez utóbbi szeptemberben 28,4 ezer forintra nőtt, januártól pedig már 16,2 ezer forint ezer darabonként, illetve az ár 25 százaléka, minimum 28,8 ezer forint.

A finomra vágott fogyasztási dohány 14 ezer forintról indult, szeptemberben 15,1 ezer forintra nőtt, januártól pedig már 16,2 ezer. A szivar és szivarka múlt adója év elején az eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 ezer forint volt ezer darabonként. Ez nőtt szeptemberben 4060 forintra, januárban pedig 4120 forintra.