Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Októberben 10,4 százalékkal drágultak a dohánytermékek itthon - derül ki a KSH friss adataiból.

Ennél nagyobb mértékű drágulásra utoljára 2014 augusztusában volt példa, akkor 16,9 százalék volt az emelkedés mértéke. Ebbe valamennyi termék beletartozik a cigarettától kedve a vágott dohányon keresztül a szivarig és az olcsó szivarkáig.

Az árak emelkedésének idei gyorsulása nagy részben annak következménye, hogy 2016 ősze óta több lépcsőben emelkedett a jövedéki adó több dohánytermékre is. Ennek oka, hogy el kell érnünk egy uniós minimumszintet.

Lesznek még is érdekes dolgok

Míg a vágott dohány vagy a szivarka esetében Magyarország már teljesítette az uniós követelményeket, a cigarettánál messze van még ettől. Ami pedig még érdekesebbé teszi a helyzetet, az az, hogy Magyarország az egyetlen a 28 tagú unióban, amelynek ez nem sikerült.

Az uniós szabály szerint a cigaretta esetében a jövedéki adónak legalább el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát (és minimum 90 eurót). A százalékos kritérium alól csak azok az országok kapnak felmentést, ahol az adó eléri a 115 eurót szintén ezer szálanként. A határidő 2018 január.

Jelenleg az adó mértéke a cigaretta esetében 16 200 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 29 200 forint. Hazánk nem is kevéssel van lemaradva, ugyanis a cigaretta súlyozott átlagára ezer szálanként 54 753 forint (júliusi adat), ennek 60 százaléka pedig 32 851 forint.

Gyors cigimatek

Tegyük fel, hogy a kormány a jövedéki adó emelésével szeretne megfelelni a kritériumoknak. Jelenleg az 54 753 forintos átlagárból 29 888 forintot tesz ki a jövedéki adó. Ez 54,6 százalékos arányt jelent. (Ezen persze ott van a 27 százalékos áfa is, de az egy másik történet).

Ha nőne a jövedéki adó, azzal természetesen maga az átlagár is emelkedne, így mindent változatlanul hagyva (az áfát, az árrést és az alapanyagárat), akkor 7410 forinttal kellene legalább emelni. Ez 62 163 forintos átlagárat és 37 298 forintos jövedéki adót jelentene. Az áfa 11 640 forintról 13 216 forintra nőne.

Az emelés egy dobozra vetítve 150 forintot jelentene átlagosan.

Mi lesz a megoldás?

Lapunk korábban már foglalkozott ezzel a kérdéssel, akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal hárított, hogy bár az adóminimum elérésének határideje január 1., a cigaretta súlyozott átlagárát a megelőző naptári év adatai alapján minden évben legkésőbb március 1-ig kell meghatározni. Ebből következően 2018. március 1-jét követően vizsgálható, hogy a 2017-es átlagár alakulásának függvényében szükséges-e további lépéseket tenni az uniós előírás teljesítése érdekében.

Idén több adóemelés nem lesz - vagyis a választások előtt kell valamilyen döntést hozni, különben jöhet az uniós szankciól. Persze az is kérdés, egy ilyen eljárás meddig húzódhat.

A cigaretta árát idén januártól a NAV határozza meg hetente kétszer. A drágulás üteme még jobban látszik éves helyett havi bázison nézve. Idén április óta - egy kivétellel - minden hónapban több mint egy százalékos volt a drágulás. Októberben például 1,7 százalékos volt. Ez talán nem tűnik soknak, de sok kicsi sokra megy.