Dohányzik? Fontos kérdést tisztázott Tállai András

A kormány nem fogja kivenni a jövedéki termékek közül a nikotinmentes e-cigaretta-utántöltő folyadékokat – írta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti- és adóügyekért felelős államtitkára.
Szász Péter, 2017. február 3. péntek, 13:02
Fotó: Napi.hu

Tállai Szávay István írásbeli kérdésére válaszolt. A jobbikos képviselő amellett, hogy miért nem tesznek különbséget a nikotinos és a nikotin mentes termékek között, arra is kíváncsi volt, hogy miért nem teszik könnyebbé a töltőfolyadékok adóraktárból való elhozatalát. Jelenleg ugyanis több trafikos készlethiányra panaszkodik.

Tállai András szerint az e-cigaretta a hagyományos dohánytermékek helyettesítője, és nincs jelentősége, hogy van-e benne nikotin vagy sem. Mivel az adóztatással kapcsolatban fontos követelmény, hogy átlátható legyen, nem tudnak olyan szabályozást támogatni, amely bizonyos összetevők meglétének vizsgálatát írná elő.

A forgalmazással kapcsolatban azt írt, hogy a visszajelzések alapján nincsenek ellátási problémák. Ugyan idén még nem minden forgalmazó szerezte be jövedéki engedélyét, a trafikok betáraztak tavaly, így átmeneti időszakban sincs gond az ellátással.

Az e-cigarettákat január 1-től terheli jövedéki adó.

HOZZÁSZÓLÁSOK