A kormány keddi határozatában mintegy 8,8 milliárd forintot csoportosított át árvízvédelmi fejlesztésekre a védekezést segítő Környezet és Energia Operatív Programon belül, hogy további forrásokat biztosítson az árvízi biztonság növelése érdekében létrejövő fejlesztések finanszírozására.

A pályázati keret emelése a kormány szerint lehetőséget teremt az árvízi kockázatok csökkentésére a nem kellő biztonságú szakaszokon, ezáltal védetté válhatnak a mély fekvésű területeken található települések, településrészek is.

A pályázati kiírások kiegészítő fedezetet nyújthatnak a veszélyeztetett területeken található árvízvédelmi töltések építésére és fejlesztésére, a támfalak megerősítésére és a meglévő árvízi tározók rekonstrukciójára is.

Az árvizek által veszélyeztetett terület Magyarország területének 23%-a. A beavatkozást a kormány szerint az utóbbi évek jelentős árvizei és az is indokolja, hogy a mintegy 4200 km hosszúságú árvízvédelmi fővédvonalnak mintegy 36 százaléka magassághiányos, illetve nem kellő állékonyságú.