Dől a pénz Brüsszelből Magyarországnak - hol van az átverés?

A Miniszterelnökség pénteken bejelentette: újra utalt Brüsszel. A közleményben azt sugallta a tárca, mintha minden akadály elhárult volna az uniós források utalása elől, ám a később megjelent sajtóinformációkból más kép rajzolódik ki. Mire utalt akkor 150 milliárd forintot Brüsszel?
Napi.hu, 2014. május 18. vasárnap, 14:40
Fotó: Reuters

A Miniszterelnökség pénteken bejelentette: Brüsszel újabb 150 milliárd forintot utalt Magyarországnak, a jövő héten újabb utalás várható, sőt Brüsszel várja az újabb számlákat. A disőséges győzelemről szóló közleményben egy sikeres szerdai tárgyalásról is említést tettek a Miniszterelnökség és az Európai Bizottság között, amelyet követően a kormány kiküldheti az április 15. utáni időszakra vonatkozó számlákat.  A közlemény azt sugallta, mintha minden egycsapásra megoldódott volna.

Mint ismert, Brüsszelnek a magyarországi uniós elszámoltatási rendszer átalakításával van baja, és nincs teljes egészében meggyőződve arróll, hogy az új magyar intézményrendszer képes lesz az elvárható hatékonysággal és biztonsággal intézni, valamint ellenőrizni a kifizetéseket. A győzelmi jelentés azért hangozhat furcsán, mert az intézményrendszer átalakítása nem ért a végére.

Emellett a héten a Nol.hu azt írta, hogy Lázár János hétfő reggel lemondta keddi (május 13.) találkozóját Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal. A portál egy a birtokába jutott szakmai levél tartalma alapján feltételezte: emögött az állhat, hogy számos tisztázatlan kérdés csak a kormányátalakítás után dőlhet el. Ebben a levélben Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára azt írta: "A minisztériumok felállításának, valamint a belső struktúrák kialakításának időigényére tekintettel a Strukturális és Kohéziós Alapok programjainak végrehajtását érintő racionalizálások megtétele jócskán a nyári hónapokban várható". A lap értesüléseit a kancellária nem kommentálta, de annyit megerősítettek, hogy szerdán szakmai tárgyalás lesz.

A lemondott keddi találkozó
Lázár János keddre tervezett, de a feltételezések szerint a kormányalakítás miatt elmaradt brüsszeli tárgyalásai eredetileg azt a célt szolgálták volna, hogy az összes asztalon lévő ügy tisztázásának lökést adjanak - ideértve az intézményrendszer átalakítását és az úgynevezett "aszfaltkeverő" ügyet is, aminek kapcsán az Európai Bizottság még tavaly decemberben megszakította a közúti projektek kifizetéseit. A Bruxinfo szerint Magyarország körülbelül másfél hónappal ezelőtt egy javaslatot tett le az asztalra, de a bizottságnál állítólag azóta "áll a dosszié". A következő mérföldkő az lehet, hogy Brüsszel tesz egy hivatalos ajánlatot a pénzügyi korrekció mértékére.

Egyeztetés volt, teljesen szabad jelzés nincs

Bár szerdán valóban voltak technikai egyeztetések az Európai Bizottság szakemberei és a magyar hatóságok között, az erről szóló hiradásokból kiderült, hogy a probléma nincs teljesen megoldva. A Bruxinfo szerint bár történt előrelépés, azt túlzás lenne állítani, hogy egyértelmű zöld jelzést kaptak volna a bizottságtól a magyar hatóságok.

Shirin Wheeler, Johannes Hahn szóvivőjére hivatkozva több sajtóorgánum is megírta, hogy a bizottság megítélése szerint papíron egyelőre minden elfogadhatónak tűnik az új rendszerrel kapcsolatban, és az április 15. előttről származó számlákat a normál ügymenet szerint fizeti ki a bizottság. Ami az ez utáni időszakot illeti, a szóvivő közölte, mivel hivatalosan nem függesztették fel a kifizetéseket, a magyar fél döntésén múlik, hogy az új intézményrendszerben kiállított fizetési igényeket is benyújtják-e.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a számlákat ki is fizetik, a bizottsági vizsgálat ugyanis még nem zárult le. Az a bizottság megítélésén áll, hogy megtéríti-e a számlát, vagy - ha nem teljesen biztos az adminisztratív háttér meglétében - megszakítja az adott projekt/projektek esetében a kifizetést.

A szóvivő ugyanakkor azt is mondta, hogy az új rendszerben benyújtott számlák feldolgozásához az Állami Számvevőszéktől is biztosítékot szeretne kapni. Wheeler szerint a következő hetekben az Európai Bizottság auditorokat küld Budapestre, hogy személyesen ellenőrizzék a kifizetéseket felügyelő Miniszterelnökség munkáját.

Milyen pénz jött akkor?

Bár Brüsszeltől valóban érkezett 150 milliárd forint, de a mostani kifizetéseknek a Miszterelnökség által "sikeres tárgyalásokként" aposztrofált egyeztetésekhez - amelyek a regionális politikai főigazgatóság és a magyar kormány között zajlanak az uniós alapok hazai menedzselésére és ellenőrzésére hivatott intézményrendszerben bekövetkezett változások miatt - a brüsszeli portál információi szerint közvetlenül nincs köze.

Ez a pénz a Bruxinfo információi szerint a magyar hatóságok által régebben benyújtott számlák ellenértékét jelenti, amelyeknek egy része a fizetésre rendelkezésre álló 60 napos határidőn belüli rendezés, más része pedig megkésett kifizetések, amelyekkel Brüsszel azért csúszott meg, mert kifutott a keretből és meg kellett várnia a tagállami befizetéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

airmax_2, 2014.05.19 16:43

@Zodiakus: Neked ebben teljesen igazad van. Hiszen még nőt is az adósság, sőt közben elégett a magánpénztári vagyon...
Csak mondok mégvalamit..
Írországnak a válság kezdetekor 40% gdp arányos államadóssága volt. Most több, mint 110% ...
Tehát azt tudom mondani, hogy unortodoxia, manyup, meg tudomisén mik nélkül a mi adósságunk is ott lenne a 120-130% os szinten. No ezt nyertük..
Kevesled? Megértem én is...
De ez azért nem akadályoz meg abban, hogy megpróbáljam objektíven kideríteni a folyamatokat politikai felhangok nélkül lehetőleg...
Bár én is csak emberből vagyok, sokszor tévedhetek is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

airmax_2, 2014.05.19 16:37

@airmax_2: a blama féle tudatlanság alatt azt értem, hogy az auditort, az unió küldi..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.05.19 16:37

Nem tudom ki hogy van ezzel,de én tíz éve jobban éltem mint most.Pedig ömlik be az a rengeteg pénz,mégis alig látszik az országon,az átlag polgáron meg még annyi se.
Érsdekes,az átkosban tíz év alatt az ország többre haladt,minden EU-s pénzek nélkül.Igaz volt adósság,de most nincs???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

airmax_2, 2014.05.19 16:33

@airmax_2: és mielőtt blama jönne a dumájával... ez alatt én azt értem, hogy akár még Lázár hülyesége is lehet a munkahelyi ok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

airmax_2, 2014.05.19 16:31

@Blama: Ezt elengedem a fülem mellett hiszen egy gyereknek is tudnia kéne, hogy az audit-ot MINDÍG független, és erre nemzetközi jogosítvánnyal rendelkező cégek csináljál.. (nem kéne a tudatlansággal villogfni) A gond szerintem ott lehet, hogy ha valaki ilyen nemzetközi auditot kiálló rendszert akar kiépíteni, akkor rendelkeznie kell olyan pénzügyi számviteli tudással rendelkező emberekkel akik ezt meg tudják csinálni. tudomásom szerint pont itt lehet a gond, mert a szakemberek közül sokan távoztak... Az okát nem tuidom, de nem hiszem hogy az mszp-hez való szimpátiájuk vette rá őket. Nyilván munkahelyi okok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html