ÁSZ-elnök: nem segélyezni kell az embereket, hanem munkát adni

A tartósan segélyből élés alapvetően konzerválja a problémákat - vélekedett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Szerinte a családoknak is oda kell figyelniük a költekezésükre, a gadzdaság pedig jelenleg egy háborgó folyó. A kormány szerinte jól tette, hogy előre hitelezte meg a brüsszeli forrásokat. Úgy látja, a válság miatt már most össze kell húzni a nadrágszíjat.
Szabó Dániel, 2020. május 14. csütörtök, 09:16
Fotó: Getty Images

Az már most nyilvánvaló, hogy össze kell húzni a nadrágszíjat, sőt megeshet, hogy az egész nadrágot újra kell szabni. Nagy fegyelmezettségre lesz szükség: oda kell figyelni a kiadásokra, amelyek összességében nem emelkedhetnek, és - hasonlóan az elmúlt évekhez - jelentős tartalékokat is be kell építeni a költségvetésbe. Ezek teremtik meg ugyanis a kormány mozgásterét arra, hogy képes legyen gyorsan és hatékonyan reagálni a váratlan helyzetekre. Emellett folytatni kell a munkaalapú gazdaság építését is - mondta el a lapnak az ÁSZ elnöke azzal kapcsolatban, hogy költségvetési oldalról milyen válságkezelő stratégiát tart követendőnek.

Ennek kapcsán azt is egyértelműsítette, hogy nem értene egyet a munkanélküli és egyéb segélyek kiterjesztésével. "A segélyezés ugyanis csak átmeneti felkészülést jelent a munkavállalásra, a tartósan segélyből élés alapvetően konzerválja a problémákat. Akik nagy bajba kerülnek, azokat természetesen támogatni kell, de elsősorban olyan módon, hogy munkából tudjanak megélni. Ebből persze az is egyenesen következik, hogy a munkát terhelő költségeket tovább kell csökkenteni, illetve részben át kell vállalni a vállalkozásoktól" - magyarázta meg a véleményét Domokos László.

Emellett úgy látja, hogy a mostani helyzet világosan rámutat, hogy a családoknak is tudatosan töreked­niük kell a megtakarításra, az államnak pedig ezt ösztönöznie kell. Hosszú távon a gondos tervezés teremti meg a családok pénzügyi biztonságát, ami javítja az emberek életminőségét, és ez kulcskérdés az ország válságállóságának szempontjából is. Azt is véli, hogy a pénzügyi tudatosságot kell most növelni az emberekben. A kormány egyébként többször jelezte, hogy nem kívánnak változtatni a munkanélküli segélyek folyósításán, vagy a jogosultsági időn.

"A személyes véleményemet úgy foglalhatom össze, hogy jelenleg egy háborgó folyón rohan a csónakunk, számos más csónakkal együtt. Ebben a helyzetben elsődlegesen arra kell figyelnünk, hogy ne boruljunk fel, ne csapódjunk neki egy éles sziklának, kiálló farönknek. Nem biztos, hogy célravezető, ha a rohanó csónakban ülve lefelé tekintünk, és azon dilemmázunk, hogy a zúgókon mennyit zuhanhatunk" - mondta el a gazdasági válságról a benyomásait.

A költségvetés és a kormány szerepe kapcsán elmondta, hogy az Európai Unió, azáltal, hogy feloldotta az uniós támogatások elköltésének korlátozását sok tekintetben, összességében jó döntések születtek szerinte az elmúlt években. "Az EU-s pénzek hatékony felhasználásához leginkább az járul hozzá, hogy a kormány az elmúlt években megelőlegezte a Magyarországnak járó források kifizetését, ezzel gyakorlatilag több ezer milliárdos puffert képzett a költségvetésben" - magyarázta meg az ÁSZ elnöke. Úgy látja, hogy az elmúlt években a magyar költségvetésből megelőlegezett pénzek idén és jövőre is számottevő bevételi forrást jelentenek, aminek védőhatása van a jelenlegi krízisben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandras51, 2020.05.16 22:31

Hülye barom. Először életben kell maradnia valakinek, hogy aztán munkát lehessen neki adni. MOST hogy akar munkát adni? Főleg ő... Majd ha a cégek újraindulnak, lesz munka. Nem holnap lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.05.14 16:41

@tepsi: Hogy miért lenne ez jó a Földnek? Mert az emberek öntudatosabban vásárolnának. Kevesebb, de jobb minőségű (pl.:bio) dolgokat gyártanának/vennének és fogyasztanának. Például a bio élelmiszerekben sokkal több a vitamin. Tartósabbak és korszerűbbek lennének az iparcikkek. Ez pedig a többlet szabadidővel megspékelve úgy növelné az emberek boldogságérzetét hogy közben kímélnénk a Földet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.05.14 16:31

A Föld a globális felmelegedés olyan stádiumban van hogy az eddig csak délebbre honos kórokozók és azok terjesztői egyre északabbra húzódnak. Minden évben egyre komolyabb járványokat hoz a felmelegedés, mialatt a Föld élhetősége folyamatosan romlik és végül a Földel együtt az emberiség is elpusztul.

Ezért vissza kell venni a termelést és szerényebbre kell venni a fogyasztást is, de úgy hogy azért mindenki elég jövedelemhez jusson. Be kell vezetni a négyórás műszakot, amiért a 8-órás bér 70%-át kell adni. Ez nem is lenne annyira veszteséges a vállalatnak, mivel az első négy órában pihentebben sokkal hatékonyabban tud dolgozni a munkás. Nyolc óra alatt így kétszer annyi ember férhetne hozzá a munkához és így a munkabérhez is.
Ez négy óra szabadidő pluszt jelentene a munkásnak és 30%-al kevesebb fogyasztást. A munkás életminősége nem lenne rosszabb hiszen a szabadidő is egy olyan termék amit ha elfogyaszt, javul a boldogságérzete.

De miért rossz akkor ez a kapitalizmusnak?
Azért mert akkor nem kerülne a munkás abba az pszichés állapotba hogy a kimerültségtől már gondolkodni sem tud. Márpedig pontosan csak ebben az állapotban vesz meg mindenféle olyan dolgot amit egyébként nem venne meg. Mert fáradtan, kimerült állapotban a testi/szellemi fáradtságunk önjutalmazással történő kompenzációjáért meggondolatlanul, olyan dolgokat is megveszünk amiket más pszichés állapotban a polcokon hagynánk.

Ezért hát továbbra is marad a 8/10/12 órás műszak meg a rabszolgatörvények.
Az emberek egy része azért lesz boldogtalan mert abszolút nem fér hozzá munkához így munkabérhez sem. Akinek lesz munkája azt viszont agyondolgoztatják, gondoskodva róla hogy egy perc szabadideje se legyen mert így lehet abba az állapotba hozni hogy meggondolatlan vásárlásokkal próbálja enyhíteni kizsigerelt szervezete kimerültségét, így gyorsan vissza is adja a meggondolatlan vásárlásokon keresztül a kapitalizmusnak a munkabérét, nem beszélve arról hogy egy perc szabadideje sem lesz, tehát már csak ezért sem lehet boldog élete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.05.14 14:00

@Fricibacsi3: te miért tartozol bele abba a 3 - 4%-ba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.05.14 13:48

@Fricibacsi3: az biztos. Nem kell hozzá más csak az hogy 500 - 600 000 ember kimenjen külföldre dolgozni, mások meg vizet gereblyézzenek közmunkában. Máris csökken a regisztrál munkanélküliek száma. Bravó! Ezt tette a patkánykormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html