Dönt a magyar parlament: korlátozhatják a külföldi befektetéseket

Az Országgyűlés négynapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők kedden dönthetnek a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló javaslatról - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. szeptember 30. vasárnap, 14:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk követnek két órában, majd az azonnali kérdések hangozhatnak el további hatvan percben.

Kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal indul a parlament munkája, ezután határozathozatalokat tartanak.

Ekkor fogadhatják el a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatot, amelynek zárószavazását júliusról napolták el. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a napokban úgy változtatott az előterjesztésen, hogy az csak a jövő év első napján lépjen életbe az eredetileg kezdeményezett október 1-je helyett. Az indítvány a nemzetbiztonság, a közrend, gazdasági vagy közegészségügyi érdek védelmében a belügyminiszter engedélyéhez kötne egyes unión és az Európai Gazdasági Térségen kívüli befektetéseket. Engedélyköteles terület lenne például a fegyveripar, a pénzügyi szolgáltatás, az energiaipar vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység.

A szavazásokat követően tartanak általános vitát a kormány második éghajlat-változási stratégiájáról, amely a 2017-2030 közötti időszakról szól 2050-ig tartó kitekintéssel.

Emellett terítékre kerül az Állami Számvevőszék 2017-es évről szóló beszámolója is.

Szerdán a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslat tárgyalásával kezdődik az ülésnap. A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: utasítsa vissza és jogi úton is lépjen fel az elfogadott, Magyarországot elmarasztaló jelentéssel szemben.

A parlamenti ülés a következő hétfőn, október 8-án zárul, a képviselők ekkor - a második héten megszokott módon - kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel - írta az MTI.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK