Döntő év előtt áll Magyarország - projektek kerülhetnek veszélybe

Külgazdasági szempontból döntő év lesz Magyarország számára a 2013-as, hiszen két szerveződést is hazánk fogja vezetni. Ezzel párhuzamosan nagy figyelmet szentelünk az energiapolitikai függőség megszüntetésére, illetve az uniós források teljes körű felhasználására is.
Dzindzisz Sztefan, 2012. július 2. hétfő, 11:23
Fotó: Napi.hu

A nagyhatalmak egyre gyakrabban használják gazdasági, politikai célokra a külpolitikai kommunikációjukat - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a hétfőn kezdődő kétnapos Külpiaci Értekezleten. Ezek az eszközök Magyarország számára nehezebben felhasználhatóak, mivel kis ország vagyunk, ám nekünk is lehetnek olyan eszközeink, amelyekkel erősíteni tudjuk az érdekeinket.

A külkereskedelmi statisztika azt mutatja, hogy Németország után a térségben a legnagyobb a magyar cégek aktivitása, így igen jelentős exporttal vagyunk jelen Romániában, Szlovákiában és természetesen Ausztriában is. Ehhez kapcsolódóan Martonyi kiemelte, hogy jó viszont kell kialakítani a szomszédainkkal, nemcsak a közvetlenekkel, hanem a régióban élőkkel.

Éppen ezért is különleges lesz Magyarország számára a 2013-as, amikor egyszerre fogjuk vezetni a Közép-Európai Kezdeményezést, illetve a V4-eket - jelentette ki a külügyminiszter. Ez viszont kettős feladatot ró a hazánkra, hiszen amíg a visegrádiakkal az EU-b belüli célkitűzéseket kell megvalósítani, addig a kezdeményezéssel főképp az unió bővítése a cél.

Uniós feladatok

A múlt héten lezárult EU-s csúcsot talán még korai megítélni, azonban azt már kijelenthető, hogy megállapodtak fontos dolgokban az uniós vezetők, kérdés azonban, hogy a tettek mezején ez hogyan jelenik meg - mondta Martonyi. Szerinte erősíteni kell a közös kül- és biztonságpolitikát, ha az EU valóban globális vezető szerepre törekszik.

A nemzetek Európája már megvalósult, a kérdés, hogy a nemzetközösségek Európája létre tud-e jönni, ahol már nem tagállamokról, hanem magyarokról, németekről, vagy éppen svédekről beszélünk. Martonyi szerint olyan már globális problémákkal is meg kell küzdeni, mint a versenyképesség, amire Európa, részben a növekvő bérek miatt nehezen tud választ adni. "Ugyanakkor ez a probléma hazánkat nem sújtja, hiszen a statisztikák szerint Magyarország - uniós társaival ellentétben - jelentős kereskedelmi többletet tudott létrehozni, ami azt mutatja, hogy termékeink versenyképesek" - mondta a külügyi tárca vezetője.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a rendezvényen szintén említett keleti nyitással kapcsolatban elmondta, hogy ez sem magyar sajátosság, hiszen az EU is igyekszik olyan új egyezményekben megállapodni, amelyek a kereskedelmet erősíthetik olyan országokban, mint például Szingapúr, India, vagy éppen Kanada.

Kulcskérdés az energiafüggősség megszüntetése

Nagyon fontos, hogy a magyar gázpiacon versenyhelyzet legyen, ez az ország stratégiai célja is - jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, aki a külgazdaságot érintő beruházásokról beszélt előadása során. Ahhoz, hogy elszakadjunk az orosz függőségtől, infrastrukturális fejlesztésekre van szükség a tárcavezető szerint, így példaként említette közép-kelet-európai észak-déli irányú gázvezeték megépítését.

Németh Lászlóné
MTI

Az ország a nukleáris energiának is fontos szerepet szán, így cél, hogy 2030-ra tovább növeljük az ilyen forrású energia részarányát Magyarországon - mondta Németh Lászlóné. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy Paksot bővíteni szeretnék, a kormányzat már több, lehetséges építő céggel is felvette a kapcsolatot, de Dél-Koreában is folynak tárgyalások, mely során a tapasztalataikat cserélnék meg a szakemberek.

Gondok az uniós forrásokkal

A miniszterasszony az uniós forrásokról is szólt, megemlítve, hogy szeretnék ezeket a korábbiaknál jobban és gyorsabban felhasználni. Ennek érdekében a kormány számos intézkedést tett, amit Némethné eredményesnek ítélt. Ilyen volt például, hogy Orbán Viktor, Matolcsy György, Lázás János és fejlesztési miniszter részvételével létrejött egy fejlesztési kabinet, aminek a döntések, előkészítések, egyeztetések lerövidítése a célja.

Hogy a hátralévő nem kevés összeget minél hamarabb le lehessen hívni, döntöttek egy 50 milliárdos önerőalap létrehozásáról, de ugyanezt a célt szolgálja a szállítói előleg ötletének megalkotása is Némethné szerint. Hozzátette: nem elég elkölteni a pénz, hiszen a projektek felülvizsgálatával számos olyan problémára derülhet fény, ami az egész beruházást megbuktathatja. A tárcavezető elmondta, hogy jelenleg akár 3,5 milliárd forintnyi kifizetés is veszélybe kerülhet, ezért is rendelték el 1500 projekt tételes vizsgálatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK