Döntött a Fitch - Magyarország marad a bóvliban

A várt felminősítés helyett megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással pénteken a Fitch Ratings. Még a stabil kilátást sem javították pozitívra, így a magyar államadósság továbbra is marad a bóvlikategóriában.
MTI-Eco, 2014. június 6. péntek, 07:29
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő péntek reggeli londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén devizaadósság "BB plusz/B" és a forintadósság "BBB mínusz" osztályzatára, a nem fedezett, elsőbbségi deviza- és forintkötvény-kötelezettségek "BB plusz/BBB mínusz" besorolására, valamint a kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelentő "BBB" osztályzati országplafonra vonatkozik.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg kettő tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással. A Standard & Poor's március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról; a Moody's Investors Service listáján - a három nagy közül egyedüliként - még leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással szerepel a magyar államadós-besorolás.

Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

A Fitch Ratings a magyar osztályzati megerősítéshez fűzött pénteki elemzésében megállapította, hogy a magyar közadósság-ráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.

A hitelminősítő kimutatta, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta - amely 2013 végén a cég számításai szerint 79,2 százalék volt - hozzávetőleg a kétszerese a Fitch besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, "BB/BBB" osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértékének.

A Fitch alapeseti előrejelzése szerint a magyar adósságráta középtávon - az alacsony államháztartási deficitek és a gyorsuló gazdasági növekedés miatt - folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a közadósság-rátán belül a devizaalapú kötelezettségek aránya - amely jelenleg 41 százalék - szintén csökkenni fog, mérsékelve a magyar gazdaság árfolyam-sebezhetőségét.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság átlagos növekedési üteme továbbra is elmarad a "BB/BBB" besorolású szuverén adósokétól, a növekedés mindazonáltal gyorsul és a munkanélküliségi ráta is meredeken csökkent tavaly és az idei év elején. E folyamatokat figyelembe véve a Fitch Ratings 2,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az eddigi 1,8 százalékról.

Kérdéseket vett fel a növekedés

A Fitch Ratings azonban a magyar osztályzatok pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdasági növekedés gyorsulásának fő hajtóereje az állami szféra aktivitásának élénkülése, és ez a hitelminősítő szerint "kérdéseket vet fel" a kilábalás fenntarthatóságával kapcsolatban.

A szokványos és nem szokványos monetáris intézkedések - köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja - szintén élénkítik a magyar gazdaságot, ám a Fitch Ratings megítélése szerint a magánszektor aktivitásának erősödésére utaló jelek továbbra is "bizonytalanok".

A hitelminősítő mindazonáltal kiemeli a külső fizetési egyenleg javulási folyamatát. A cég közölte, hogy középtávon is a jelentős folyómérleg-többlet fennmaradásával számol, tekintettel azt exportkapacitások bővülésére és az EU-források erőteljes nettó beáramlására.

A bankszektor rendben van

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a nettó külső adósság-ráta az IFS-módszertannal számolva a GDP-érték 43 százalékára csökken a tavaly mért 65 százalékról, jóllehet így is magasabb lesz a "BB" besorolású szuverén adósok 20 százalékos, illetve a "BBB" sávban szereplő országok 11 százalékos mediánszintjénél.

A magyar bankszektor tőkeellátottsága rendszerszinten megfelelő, bár az egyes bankok között jelentősek az eltérések. A szektor forintlikviditása erős, de a nem teljesítő kinnlevőségek aránya magas és növekszik, a bankok működési környezete pedig kedvezőtlen. A devizaalapú hitelállomány aránya csökken, de továbbra is magas, és nem múlt el a kockázata az olyan megoldásoknak, amelyek növelik a bankok terheit - áll a Fitch pénteki elemzésében.

A Fitch Ratings összességében azt várja, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet. A cég nem számol azzal, hogy Magyarországra kidolgozott adósság-fenntarthatósági modelljére bármiféle hatást gyakorol a paksi bővítésről szóló magyar-orosz megállapodás 10 milliárd eurós hitelkerete.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2014.06.07 18:11

@Napi6000: Válasz:
Elvből kerülöm a helyeket, ahol rablásra szakosodott bűnözők felbukkanása várható.
Bankba nem járok, minden pénzem a dunyhacihában tárolom.
Ott a biztos, riasztóval és vagyonvédelmi céggel védett helyen van.
Örülök annak, ha bárki vásárol az állampapírokból.
Hazárd játékokkal nem szoktam foglalkozni, maximum pókerezem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2014.06.07 17:58

@666ORDOG666: Ha szabadna valami kézzel fogható választ adni... Ez a "liberális", meg "libsi" és hasonló jelzők a szellemi gyengeség jelei. Szóval választ kérek: jártál-e már bankban az általam leírt módszerrel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.06.07 08:36

@666ORDOG666: Az az egyén aki ma Mo.n a megtakarított pénzét orbánkötvényben tartja az vagy elhivatott rajongó, meg ill. lefizetett vazallus, vagy simán elmeháborodott!

Miután orbinak nem az volt a baja, hogy volt szocializmus, hanem csak az, hogy nem ő volt a főtitkár, teljesen egyértelmű, hogy az újkori békekölcsön a Rákosi féle megoldásra hajaz. Az államkötvény ugyanerre a sorsa jut. Az orbi kormányok mindig jeleskedtek abban, hogy a terheket egyenetlenül terítsék szét. Levitte a személyi jövadó kulcsát, kedvezve egy viszonylag szűk rétegnek az áfa megemelésével viszont a koldust is jobban adóztatja. Ezt a fajta pénzügy igazságot véditek minden erőtökkel. Kifejezetten szép, mondhatni nemes cselekedet....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.07 08:26

@krix: Elpusztítja a piac a gyengébbeket.

És a hatalom?

Az szeretettel magához öleli?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.07 08:26

@666ORDOG666: Ha egy, azaz egy darab érvet mondana, Hánadék 666, ahelyett hogy aljaskodna, kevésbé lenne undorítóan kínos, amit ír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html