Döntött a kormány: a jövőben a szolgáltatókat terheli a fejlesztési költségek fele

A jövőben a teljesítmény- és hálózatbővítéssel, a csatlakozással, a bekötéssel, a mérőhely-kialakítással kapcsolatos költségek, illetve a fejlesztési hozzájárulás összegének legalább 50 százaléka a szolgáltatókat terheli - tájékoztatta a kormány szerdai döntéséről a Kormányzati Információs Központ az MTI-t.
MTI, 2014. március 5. szerda, 13:36
Fotó: Napi.hu

A méltányos tehermegosztás érdekében hozott döntés a lakosságot, a civil szervezeteket, az önkormányzatokat és a vállalkozásokat egyaránt érinti - közölte a központ. A kormány szerdai ülésén a rezsicsökkentéssel kapcsolatos további lépésekről tárgyalt. A tájékoztatás szerint, az intézkedés alól kivételt képeznek azok a területek, ahol a fogyasztót már eddig is nagyobb kedvezmény, vagy teljes díjmentesség illette meg. Emlékeztetnek arra, hogy a villamosenergia-szolgáltatás esetében a lakosság számára 32 amper igényig a csatlakozás díjmentes. Többletdíj keletkezése esetén viszont már életbe lép a minimum 50 százalékos tehermegosztás.

A távhőszolgáltatás területén fejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztók továbbra sem fizetnek. A földgázhálózatra való csatlakozásnál továbbra is a szolgáltató viseli a csatlakozási költségeket a fogyasztásmérő berendezéssel együtt - sorolta a központ.

Ugyanakkor a kormány felül kívánja vizsgálni azokat a jogszabályokat, amelynek alapján az önkormányzatok - különösen a víziközmű-beruházások megvalósításához - akár több százezer forintos nagyságrendben előírhatnak a lakosság számára fejlesztési hozzájárulás jellegű fizetési kötelezettséget.

Továbbá víziközmű-szolgáltatással kapcsolatban a csatornázott településeken az előírt bekötési (ivóvíz és szennyvíz) költségeket is felülvizsgáltatja a kabinet - közölte a Kormányzati Információs Központ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.05 16:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html