BUX
38643

Döntött a kormány a nyugdíj-visszaléptetésekről

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón lényegében azokat a döntéseket ismertették, amelyekről előzetesen a Napi Gazdaság Online is beszámolt.

NAPI, 2010. december 15. szerda, 15:24

A kormány döntött azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépéshez kapcsolódnak - közölte Nagy Anna kormányszóvivő hozzátéve, hogy az NGM erről hamarosan ki fog adni egy részletes közleményt.A kormányszóvivő által ismertetett részletek teljes egészében megegyeznek azokkal az értesülésekkel, amelyekről szerda reggel számoltunk be. További részleteket erről itt olvashat.A tájékoztatás szerint annak a mnyp-tagnak, aki vissza akar térni, semmilyen tennivalója nincs, automatikusan történik a visszaléptetés. Akinek reálhozama van, annak a pénztáránál írásban kell nyilatkoznia, hogy felveszi-e készpénzben, vagy az állami nyugdíjalap-számláján írják-e jóvá, illetve átutaltathatja önkéntes pénztárba is. A szóvivő hangsúlyozta: a reálhozam adómentes.Ha valaki nem nyilatkozik a hozama sorsáról, akkor levelet kap a mnyp-tól márciusban, amiben emlékeztetik, hogy rendelkezzen a kifizetés mikéntjéről. Ha ez nem történik meg, a pénztár a levél kézhezvételétől számítva 30 napon belül lakcímére kiutalja az összeget. Ha nem veszi át az átlépő tag, a pénzt a kassza az állami nyugdíjalapnak utalja át.Annak, aki a maradás mellett dönt, első lépésként nyilatkozatot kell tennie, január 31-ig. E nyilatkozat másolatát 5 napon belül el kell küldenie a munkáltatójának is.Aki tartósan külföldön tartózkodik, nyilatkozatát a külképviseleteken is megteheti.Fel kell tüntetni a tag nevét, lakhelyét, tb-azonosítóját, a magánpénztár nevét. Ezt a nyilatkozat másolatát 5 napon belül el kell küldenie a foglalkoztatónak.

A beérkezett nyilatkozatokat a nyugdíjfolyósítók legkésőbb március 1-ig elküldik a pénztáraknak. Ezután a pénztáraknak 45 napon belül meg kell állapítaniuk, kik lépnek vissza és pontos ütemtervet kell készíteniük. Ennek a reálhozam kifizetésének ütemezését, illetve azt kell tartalmaznia, hogy miként adja át az ÁKK-nak a kezelt vagyont a pénztár.A kormányrendelet ugyanaznap lép hatályba, amikor a törvény - közölte a kormányszóvivő.