Döntött a kormány az autópálya-építésekről

Az M3-as autópálya Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új csomópontjára további 1,6 milliárdot, míg az M70-es autóút hiányzó szakaszai négysávúsításának részbeni támogatására 3,2 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány, a Magyar Közlönyben megjelent határozatában.
Németh Géza, 2017. augusztus 29. kedd, 18:00
Fotó: Napi.hu

A mogyoródi csomópont támogatása eredetileg 5,8 milliárd forint volt, ez emelkedett meg most 7,4 milliárdra.

Az M70-es autóút Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakaszának 2×2 sávra történő bővítésének finaszírozását eredetileg két uniós forrásból képzelte el a kormány. Az egyik az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), míg a másik az  Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) volt. Miután ez utóbbit nem fogadta be az EU, így azt a részt is az IKOP-ból kivánja finanszírozni a kormány. Ez a 3,2 milliárd forint így oszlik meg: az IKOP támogatása 2,4 milliárd, a magyar költségvetés támogatása 100 millió, míg az áfa 700 milliót tesz ki.

Mint a Napi.hu is közölte, két hete egyedüli ajánlattevőként, a becsült nettó 14,9 milliárd forint helyett nettó 16,7 milliárdért négysávúsíthatja az M70-es autóutat a Colas Út Zrt. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK