Döntött a kormány: emelkednek a szabálysértési büntetések

Elfogadta a kormány a szabálysértésekről, valamint a polgárőrségről szóló új törvények tervezetét - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken Budapesten. A belügyi államtitkár a részletekről szólva elmondta: emelkedik a szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összege 5, illetve 300 ezer forintra. A polgárőrök új formaruhát kapnak.
MTI, 2011. november 4. péntek, 10:34
Fotó: Napi.hu

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: a szabálysértési javaslat szerint - amely "elősegíti, hogy a bűncselekmények és szabálysértések száma csökkenjen" - az elkövetők felelősségre vonása lehetőleg még a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított 30 napon belül megtörténik majd.

Lehetőség lesz az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatalra is, ha egyértelmű a tettenérés. A jegyző helyett a kormányhivatal lesz az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság - ismertette, hozzátéve, hogy átalakul a szabálysértés miatt kiszabható büntetések végrehajtásának rendszere is: az, aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással sújtható, ugyanakkor a pénzbírság közérdekű munkával is megváltható lesz.

Kontrát Károly tájékoztatása szerint bevezetik a szabálysértési visszaesést is: ennek értelmében az eredetileg elzárással nem büntethető szabálysértések esetén - kivéve a helyszíni bírságolást - ha hat hónapon belül legalább kétszer már felelősségre vontak valakit, akkor a harmadik, folyamatban lévő cselekménye szabálysértési elzárással is fenyegethető lenne. A közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabálysértések esetén ha hat hónapon belül kétszer már történt felelősségre vonás, akkor a járművezetés szabályainak harmadszori megsértése miatt járművezetéstől eltiltást is alkalmazni kellene.

A rendőrség az összes szabálysértés esetén szabhatna ki helyszíni bírságot, amelynek mértéke 5 és 50 ezer forint közötti összegre változik, ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forint is kiszabható lesz. A szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összege a jelenlegi 3-ról 5, illetve 150-ről 300 ezer forintra emelkedik 2013. január 1-jétől. A tulajdon elleni szabálysértéseknél az értékhatár 20-ról 50 ezer forintra emelkedik, amivel 63 ezer ügytől mentesül a büntetőeljárás - közölte a BM államtitkára.

Nem politizálhatnak a polgárőrök

Az új polgárőrtörvény tervezetével kapcsolatban példaként említette annak előírását, hogy a polgárőrszervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet, működésük politikai pártoktól független. Az előterjesztés meghatározza a polgárőr-egyesület által kizárólagosan végezhető alapfeladatokat is, így a közterületi járőrszolgálatot, a figyelőszolgálatot és a jelzőőri feladatokat. A polgárőrségek akkor kezdhetik meg működésüket, ha kötöttek az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást, továbbá ha tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek. A polgárőrök, akiknek kitűzhető igazolvánnyal kell rendelkezniük, új formaruhát kapnak majd - ismertette Kontrát Károly, hozzáfűzve, hogy a javaslat bevezeti a polgárőrszolgálat ellátásával kapcsolatos panasz jogintézményét is.
Megjegyezte, "a rendvédelem állami monopóliumát kikezdő álpolgárőrségek" megjelenését már a tavasszal rendezték, és visszaszorították ezt a jelenséget.

A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón az új törvényjavaslatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a kabinet megalakulása óta kiemelt feladatként kezeli a közbiztonság javítását. Giró-Szász András azt mondta, mind az új szabálysértési törvény, mind pedig az új polgárőrtörvény a hatékonyságot erősíti.

Az önkormányzati tűzoltók tervek szerint csökkenő bértámogatásának esetleges - fideszes kezdeményezésű - megemelését firtató felvetésre azt mondta a BM államtitkára: közérdek az, hogy e szervezetek a jövőben is eredményesen működhessenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

yooseph, 2011.11.04 14:52

Sajnos kell a szigor elég a baleseti statisztikát össze hasonlítani más nyugati országéval. A három gyerekemet félek egyszerre beültetni a kocsiba. Érdekes módon én örülök, ha fokozott ellenőrzés van az utakon. Az orvosi vizsgálatokon is lehetne mit szigorítani, persze magyar módira ez is kijátszható. Majd, ha egyszer az igazolást kiadó orvosnak is felelőssége lesz az is megváltozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.11.04 14:17

http://nol.hu/belfold/aki_ketszer_hibazik__honapokra_bucsut_vehet_a_jogositvanyatol

"" taliga | 2011. november 4. | 13:52:18

Kedves Pasinszki!

Lehetséges, bár akkor a rendőrség restanciája (közbiztonság, noch dazu 2 hét..., kábítószer, prostitúció, uzsorások,stb. stb.), hogy felelőtlenség egy újabb nyűgöt a hátukra venni.

Egy autós pedig állami szempontból is csak addig hasznos és megtartani való mozgó tárgy, amíg az üzemanyagban fizeti a gigantikus adót, a szabálysértéseknék a büntetést. Ha egy autóstól elveszik a jogsit: nuku benzinadó, nuku tilos parkolás.

Néhány autóstársamon bizonyára fenntartható lenne egy kisebb rendőrörs, annyit fizet, pl. lejárt műszaki, lajárt jogsi, egy kis alkohol a kormánynál, tilis parkolás, átlépi naponta 2x a záróvonalat, átmegy a piroson - persze csak akkor ha nem jönnek - kiönti a kocsi hamutartót az utcára miatt...
És egy ilyen aranyat tojó tyúkot akarnak hónapokra lejegelni???

Az államdósságot ezek fizetik vissza, mert 0,- forint befektetéssel és csak tejelnek reggel-délben és este...
:)) ""
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mantra, 2011.11.04 13:43

16-18 év közötti kiskorú szabálysértő elkövetőknek nem jár sem ügyvédi, sem szüli jog arra, hogy a kihallgatáson jelen legyenek, de börtön büntetés az igen!
Hajrá csak így tovább az orbánista demokratikus diktatúra útján !
Hajléktalanok retteghetnek, egy csikk eldobásáért, akár 300.000.- Ft-ot vasal be a kormány, de börtönnel kiváltható lesz, az 8.5oo.- FT,/nap természetesen a befolyt adóból fedezve, legalább kihúzhatják a telet jó meleg börtönben, napi 3-i étkezéssel!
Mi, MÉG dolgozó emberek, közhasznú munkával kiválthatjuk, nem baj, ha közben megszűnik a még meglévő munkaviszonyunk!

Fifikásan okos, csavaros fideszes logika !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.11.04 11:30

@sirásó:
Jól mondod - se szabadság, se biztonság, se jó élet. Menjenek külföldre a magyarok, hogy jöhessenek Haifa-ból az "igaziak"??..no takarodjon a magyar kormány...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.11.04 11:28

@RealMan:
Ahelyett, hogy gazdaságot építenének, rombolnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html